Zubne krunice – vrste i kada se koriste?

Model zubi položen na radnu plohu

Objavljeno 30.04.2020

Dental Art

Ugradnja zubne krunice zahvat je koji se koristi u situacijama kada je zub oslabio i potrebno ga je zaštititi, ili je zbog traume toliko oštećen da se izgubljeni dio zuba više ne može nadomjestiti.

Zubne krunice su protetski nadomjestak zuba, a popularne su zato što uspješno imitiraju prirodnu veličinu, boju i oblik zuba. One se montiraju na izbrušeni zub ili na zubni implantat, a poznate su i pod nazivom zubne navlake.

Kada se koriste zubne krunice?

Zubne krunice su najpopularnija metoda popravljanja estetskih i funkcionalnih oštećenja zubi. One se koriste u slučajevima kada se dogodi:

  • Lom ili veliko oštećenje prirodnog zuba
  • Velika oštećenja na ranije liječenom zubu
  • Karijesom oslabljeni prirodni zub
  • Dotrajalost protetskog nadomjeska

Izrada zubne navlake podrazumijeva nekoliko faza. Prvo je potrebno izbrusiti zub i uzeti kvalitetan otisak uz pomoć kojega se krunica izrađuje u laboratoriju.

Nakon izrade zubne navlake u laboratoriju, potrebno je obaviti probu krunice kako bi se utvrdilo treba li napraviti kakve preinake i korekcije. Nakon eventualnih korekcija dolazi se do finalne faze cementiranja zubne krune.

Koje vrste krunice za zube postoje?

Postoji nekoliko vrsta zubnih krunica, a određuju se po materijalu koji se koristi u izradi. One mogu biti metal keramičke ili bezmetalne u što spadaju cirkon keramičke krunice, potpuno keramičke krunice i CAD/CAM staklokeramičke krunice.

U narednim recima ćemo svaku od ovih vrsta zubnih krunica dodatno pojasniti.

Metal keramičke zubne krunice

Zbog prihvatljive cijene i čvrstoće te izuzetno dobre estetike, metal keramičke krunice postale su standard u stomatološkoj protetici. Kako im samo ime kaže, one su napravljene od keramike koja je vezana uz metalnu osnovu. Ta metalna osnova osigurava čvrstoću zuba i njegovu stabilnost.

Keramički dio zuba odlično imitira oblik i boju prirodnog zuba te zubnu krunicu čini gotovo neprimjetnom!

Potpuno keramičke i cirkon keramičke krunice

Zubne se krunice mogu izrađivati i bez metalne osnove. U ovom kontekstu prvo spominjemo potpuno keramičke krunice koje su napravljene u cijelosti od keramike. Takvu krunicu gotovo nije moguće razlikovati od pravog zuba jer boja i transparencija keramike odgovara boji i transparenciji prirodnoga zuba.

Potpuna keramika

Potpuna keramika

 

Druga vrsta bezmetalnih krunica za zube su cirkon keramičke krunice. One se mogu koristiti za prednje i stražnje zube, a estetski su bolje od metal keramičkih krunica jer cirkon daje prirodniji izgled krunici. Još jedna prednost cirkon keramičkih krunica u odnosu na metal keramičke krunice je činjenica da se na njima neće pojaviti crni rub koji se javlja zbog povlačenja zubnog mesa.

Naime, crni rub se pojavljuje kod metal keramičkih krunica jer povlačenjem zubnog mesa postaje vidljiva metalna konstrukcija, a to se ne događa kod cirkon keramičkih te kod zubnih krunica koje su izrađene u potpunosti od keramike.

CAD/CAM staklokeramičke krunice

CAD/CAM tehnologija u stomatologiji se koristi za izradu protetskih nadomjestaka koji zahtijevaju visoku preciznost. Pomoću te tehnologije proizvode se staklokeramičke krunice, poznate i kao E-Max keramičke krunice.

Takav tip zubne krunice sličan je prirodnom zubu i ne treba metalnu konstrukciju za stabilnost. Materijal izrade staklokeramičke krunice je dobro rješenje za prednje zube jer estetski odgovara prirodnom zubu .

CAD/CAM tehnologija ubrzava proces izrade navlaka za zube uz visoku preciznost i kvalitetu izrade!

CAD/CAM tehnologija ubrzava cijeli proces obrade i izrade krunica i osigurava najveću kvalitetu zubne krunice. Tako izrađene zubne krunice zbog preciznosti tehnologije savršeno sjedaju na mjesto i sve se češće koriste u stomatološkoj praksi zbog visoke potražnje od strane krajnjih korisnika.

Koliko traju zubne krunice i kolika je njihova cijena?

Životni vijek navlaka za zube najčešće je između 10 i 15 godina, ali taj broj ovisi o nekoliko čimbenika pa može biti i veći.  Njihova dugovječnost i cijena izrade prvenstveno ovise o kvaliteti i vrsti materijala koji se koristio u izradi, tehnologiji koja se koristila u izradi te o pravilno napravljenom otisku prije izrade krunice.

Za produljenje životnog vijeka krunice za zube potrebno je redovito posjećivati stomatologa koji će na vrijeme primijetiti eventualne probleme sa zubnom krunicom i sanirat će ih na vrijeme.

Uz to, izuzetno je važno redovito voditi pravilnu oralnu higijenu. Ako slijedite sve korake za održavanje zdravlja Vaše usne šupljine, uspješno ćete produžiti i životni vijek ugrađene zubne krunice, ali i ostalih zdravih zubiju u Vašim ustima.

Posebno napominjemo da zub nije trajno zaštićen nakon ugradnje zubne krunice. Mnogi misle da ugradnja zubne krunice štiti zub od vanjskih utjecaja, ali to je netočno!

Naime, zub i zubno meso ispod navlake su i dalje podložni karijesu i ostalim bolestima! Zato je važno redovito posjećivati stomatologa koji će primijetiti pojavu karijesa ili ostalih bolesti te će na vrijeme spriječiti dodatne probleme!

 

Dentalni laboratorij Dental Art već dugi niz godina izrađuje krunice za zube najveće kvalitete. Ukoliko ste zainteresirani za ugradnju jednog od ovih rješenja, kontaktirajte nas te ćemo u suradnji s Vašim stomatologom izraditi odabrani protetski nadomjestak i plan terapije koji će obnoviti Vaš osmijeh!

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!