Najčešće bolesti usne šupljine – kako ih spriječiti?

Zubar popravlja zube djeteta

Objavljeno 24.04.2020

Dental Art

Rijetki se mogu pohvaliti činjenicom da su cijeloga života imali izuzetno zdrave zube. Naime, određene svakodnevne navike mogu prouzročiti razne probleme na zubima zbog kojih ćemo osjetiti neugodnu zubobolju, a posjet zubaru će biti neizbježan.

Uz dobru oralnu higijenu i brigu o zubima neke se bolesti mogu izbjeći! Osim toga, ne smijemo zapustiti ni važnost redovitih posjeta stomatologu! Stomatolog može spriječiti pojavu određenih bolesti čak i prije pojave njihovih simptoma i dati Vam dodatne savjete za održavanje zdravlja Vaše usne šupljine!

Koje su najčešće bolesti usne šupljine?

Neke od najčešćih bolesti zubi s kojima se susrećemo su: karijes, paradontoza, afte, gingivitis, okrhnuti zubi i krvarenje desni. U narednom tekstu ćemo dodatno pojasniti simptome svake od navedenih bolesti i do čega mogu dovesti, ali i kako preventivno djelovati na njihovo pojavljivanje.

Karijes

Karijes je jedna od najčešćih bolesti zuba, a to potvrđuje i činjenica da svaka četvrta odrasla osoba ima karijes i gotovo je nemoguće pronaći osobu koja nije imala karijes na zubima barem jednom u životu. Zato je iznimno važno znati što je karijes i kako spriječiti njegov nastanak.

Karijes nastaje kada slatka i ljepljiva hrana u kombinaciji s bakterijama u ustima proizvede kiselinu koja napada caklinu. Ta kiselina uništava caklinu, ali ne staje samo na tome. Ona će nakon nekog vremena početi uništavati i unutrašnjost zuba. Zbog toga je važno proći tretman uklanjanja karijesa na vrijeme, prije nego što karijes napravi veću štetu na Vašem zubu.

Karijes na zubu

Karijes napada caklinu i unutrašnjost zuba!

 

Osjetite li da su Vaši zubi postali osjetljivi na toplo i hladno i na slatku hranu, to znači da je karijes već nastao i da već ima negativan utjecaj na Vaše zube. Kako biste spriječili njegov nastanak naša je preporuka da barem 2 puta godišnje idete na redoviti pregled zubi kod stomatologa.

Također, nastanak karijesa možete spriječiti i ispravnom oralnom higijenom koja podrazumijeva redovito i pravilno četkanje zubi, korištenje prave četkice za zube te korištenje kvalitetne paste za zube i zubnog konca.

Gingivitis

Gingivitis, odnosno, upala desni je blaži oblik bolesti desni, a očituje se crvenilom, naticanjem desni ili krvarenjem desni. On je lječiv pa je izuzetno važno prvom pojavom ovih simptoma otići kod zubara kako bi se spriječio njegov razvoj u neke druge, veće probleme.

Gingivitis je uzrokovan plakom. Plak je sloj bakterija koji se stalno razvija oko zubi, a nadražuje desni i uzrokuje njihovu upalu. Kako smo već rekli, odlazak zubaru je najbolje rješenje za liječenje gingivitisa, ali rizik od pojavljivanja gingivitisa može se smanjiti dobrom oralnom higijenom.

Afte

Afte su male ranice bijele, sive ili žute boje koje se pojavljuju na jeziku, na obraznoj sluznici ili na usnama. Njihov je početak nepredvidljiv, a izazivaju veliku nelagodu u jedenju, gutanju pa čak i govoru. One, naime, nisu opasne, ali su izuzetno bolne i mogu izazvati povišenu temperaturu i oticanje limfnih čvorova.

Njihov uzrok nije poznat, ali neki od mogućih razloga nastanka su:

  •         Genetske predispozicije
  •         Nedostatak vitamina B i željeza
  •         Loša prehrana
  •         Napuknut zub, prejako četkanje ili neodgovarajući aparatić za zube
  •         Alergija
  •         Stres
  •         Fizička iscrpljenost
  •         Gastritis
  •         Slab imunitet

Iako, kako smo napomenuli, njihov uzrok još nije poznat, postoje određene smjernice koje bi trebale pomoći u sprječavanju njihova pojavljivanja. Najbitnije je imati pravilnu i dobru prehranu, unošenje dovoljnog broja vitamina kako bi se imunološki sustav ojačao te ispravna oralna higijena. Ako su vam se pojavile afte, a nisu zacijelile u roku od tjedan dana ili se često pojavljuju, vrijeme je da odete liječniku koji će Vas savjetovati o posebnom liječenju.

Krvarenje desni

Krvarenje desni može biti uzrokovano prečestim i presnažnim četkanjem zuba, novom četkicom za zube koja je pregruba, ali može biti uzrokovano i plakom. Plak je bakterija koja se stvara oko zuba i nagriza ih. Pljujete li krv tijekom pranja zubi, nemojte to ignorirati već se odmah posavjetujte sa svojim zubarom o mogućim uzrocima i liječenju. Krvarenje zubi može (i hoće, ukoliko ne reagirate na vrijeme) dovesti do gubitka zuba.

Budite oprezni pri pranju zuba i pazite da agresivnim četkanjem ne oštetite desni!

Kako biste spriječili pojavu ovog problema, najbolje je redovito prati zube i paziti da pranje ne bude preagresivno kako ne bi oštetili desni. Također redovito koristite zubni konac kako biste očistili područje između zubi, a njega je najbolje koristiti navečer prije pranja zubi četkicom. Naime, zubni konac će očistiti područje između zubi, a četkanje nakon korištenja konca će dodatno očistiti to područje i ukloniti sve što je na zubima ostalo nakon korištenja konca.

Uz to, redoviti odlazak stomatologu je obavezan! Stomatolog će na vrijeme uočiti sve probleme s desnima čak i prije pojave simptoma i time spriječiti dodatne komplikacije!

Paradontoza

Paradontoza je bakterijska infekcija koja napada potporna tkiva, ligamente i kosti. Ono je jedan od najtežih oblika bolesti desni i može dovesti do trajnog gubitka zuba, stoga je stomatološki tretman neophodan!

Paradontoza se pojavljuje u slučaju da se krvarenje desni i gingivitis ne liječe. Za razliku od gingivitisa, paradontoza je nepovratna i može imati ozbiljne posljedice na izgled Vaših zubi i desni. Naime, ona dovodi do razaranja kostiju i vezivnog tkiva koji drže zub na mjestu. Tad se zub počinje klimati, a nakon toga i ispadne.

Dakle, na samu pojavu gingivitisa i krvarenja desni trebate reagirati i posjetiti stomatologa. On će nakon pregleda razraditi plan terapije kako bi se uklonile bakterije koje su uzročnici upale!

Okrhnuti zub

Zubi su izuzetno podložni povredama, posebice ako se bavite sportom u kojem može doći do traume na zubu, ako žvačete tvrdu hranu ili koristite pretvrdu četkicu za zube koja zube čini slabijima.

Ako vam se, zbog ovih ili nekog drugog razloga, zub odlomio – nemojte odgađati posjet stomatologu! Naime, ljudi često lom zuba ne shvaćaju ozbiljno, posebice ako se radi o nekom zubu koji se ne vidi kad se smijete ili razgovarate s drugim ljudima. Okrhnuti zub je nezaštićen i veća je vjerojatnost da će biti dodatno oštećen ako se prvotna šteta ne sanira.

Okrhnut prednji zub

Ukoliko imate okrhnut zub, odmah posjetite stomatologa! (izvor: bakersfieldmagazine.net)

 

Stomatolog će jednostavno zagladiti zub kako bi se izbjeglo dodatno iritiranje okolnog tkiva, a odlomljeni dio se može zamijeniti zubnom ispunom koja se neće ni primijetiti u svakodnevnom životu!

Iako je liječenje okrhnutog zuba jednostavno, uđe li bakterija u unutrašnjost zuba, doći će do dodatnih komplikacija. Stoga je bitno odmah posjetiti stomatologa i sanirati puknuće zuba.

Savjeti za održavanje zdravlja zubi

Kako biste bili sigurni u zdravlje svojih zubi, ispravna svakodnevna oralna higijena je neophodna. Iako možda ne osjetite bol u zubima i zubi Vam se čine zdravi i lijepi, svejedno je moguće da se u Vašim zubima stvaraju bolesti koje će, kad se pojave simptomi, imati jako loš utjecaj na zdravlje i izgled zubi.

Zbog toga je izuzetno važno ići na kontrolu kod stomatologa redovito (najmanje dva puta godišnje), a uz to prati zube četkicom za zube, zubnim koncem i tekućinom za ispiranje usne šupljine.

Također, razmislite o svojoj prehrani! Prerađena hrana može imati štetan utjecaj na Vaše zube, stoga pazite da više jedete zdrave i svježe namirnice koje Vaše zube neće uništavati, već će ih učiniti zdravijima i čvrstima!

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!