Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ljuskice za zube položene na crnu površinu

Objavljeno 02.10.2020

Dental Art

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog nadomjestka može pogoršati osmijeh i učiniti lice pacijenta neproporcionalnim.

Kako bi krunica ili ljuskica učinili Vaš osmijeh filmskim, potrebno je odabrati dobru nijansu i dobar oblik nadomjestka, a u tome će Vam pomoći Vaš stomatolog!

Kako se određuje boja krunica i ljuskica?

Boja zubi, odnosno, boja zubnih krunica i ljuskica za zube određuje se pomoću skale koja se dijeli u četiri skupine:

  • Crvenkasto-smeđa skupina (A)
  • Crvenkasto-žuta skupina (B)
  • Sivkasta skupina (C)
  • Crvenkasto-siva skupina (D)

Svaka se od navedenih skupina dijeli na 11 nijansi, a odabir skupine i nijanse unutar skupine ovisi ponajprije o boji Vaših zdravih, prirodnih zuba.

Odabrana boja protetskog nadomjestka bi trebala biti dvije nijanse svjetlija od prirodne boje Vaših zuba.

Kako se određuje oblik zubnih krunica i ljuskica?

Osim boje, veliku ulogu u estetici protetskih nadomjestaka igra i njihov oblik. Oblik zubi određuje se prema nekoliko faktora kao što su dob pacijenta, spol pacijenta te oblik lica pacijenta.

S obzirom na to da se zubi s godinama troše i skraćuju, stariji ljudi imaju kraće jedinice, dok mlađi imaju duže. S tim na umu, ukoliko se protetski nadomjestak ugrađuje u usnu šupljinu starije osobe, napravit će se malo kraći nadomjestak koji će odgovarati dobi pacijenta.

Spol pacijenta također ima ulogu u odabiru oblika krunica i mostova jer je općenito mišljenje da se zaobljeniji rubovi zubi smatraju ženstvenijima, dok se ravni rubovi doživljavaju muževnijima.

Treći faktor u određivanju oblika protetskih nadomjestaka je i oblik lica pacijenta. Ovisno o tome ima li pacijent duguljasto, okruglo, ovalno, srcoliko ili uglato lice, protetski nadomjestak mora odgovarati i komplimentirati njegov izgled.

U tom smislu govorimo o dužim, kraćim, užim ili širim protetskim nadomjescima, a ta se svojstva određuju u komunikaciji sa stomatologom i prema vlastitim preferencama pacijenata.

 

Dental Art dentalni laboratorij već dugi niz godina izrađuje zubne ljuskice, krunice, mostove i ostale protetske nadomjestke svih vrsta. Ukoliko ste zainteresirani za ugradnju ljuskice ili krunice za zube, kontaktirajte nas i u suradnji s Vašim stomatologom izradit ćemo nadomjestak koji će najbolje odgovarati Vašim potrebama!

Povezani članci

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Zašto se proteza mora podlagati?

Zašto se proteza mora podlagati?

Tijekom vremena kod pacijenata s protezom događa se proces gubitka čeljusne kosti, što rezultira stvaranjem prostora između proteze i tkiva na koji je proteza postavljena. Ta pojava uzrokuje neravnomjerno opterećenje proteze, a pacijenti često imaju neugodan osjećaj...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!