Što je CAD/CAM tehnologija?

Izrada protetskog nadomjestka CAD/CAM tehnologijom

Objavljeno 08.05.2020

Dental Art

U stomatološkoj se praksi u nekoliko posljednjih godina sve više spominje CAD/CAM tehnologija kao nova razina izrade protetskih nadomjestaka za stomatološko liječenje. No, mnogim korisnicima nije potpuno jasno što je to CAD/CAM tehnologija i zašto se toliko cijeni u današnjem svijetu stomatologije.

U narednim recima objasnit ćemo što je CAD/CAM tehnologija te koje su njene prednosti i kako funkcionira izrada protetskih nadomjestaka pomoću ove suvremene tehnologije.

CAD/CAM u izradi protetskih nadomjestaka

Computer-Aided Design / Computer-Aided Manufacturing je izraz koji stoji iza skraćenice CAD/CAM. U prijevodu, to je tehnologija računalnog dizajniranja i proizvodnje potpomognute računalima.

Ova se tehnologija već preko 40 godina koristi u svemirskoj, zrakoplovnoj i automobilskoj industriji te u drugim industrijama u kojima su brzina i preciznost proizvodnje od neizmjerne važnosti.

U stomatološkoj se praksi CAD/CAM koristi u izradi raznih zubnih nadomjestaka kao što su zubne krunice, zubne ljuskice, mostovi te inlay, onlay ili overlay kompoziti. Izrada ovakvih nadomjestaka zahtjevna je te je potrebna vrhunska preciznost i iskustvo kako bi se osigurao najbolji proizvod za pacijente.

Prednosti CAD/CAM tehnologije

CAD/CAM tehnologija olakšava stvaranje protetskih nadomjestaka savršenog oblika i veličine i koji estetski zadovoljavaju svaku potrebu.

Ovakva tehnologija, uz izuzetnu preciznost, odlikuje se i u brzini proizvodnje. Naime, pacijent svoj protetski nadomjestak može dobiti u samo jednom danu jer je sam postupak izrade maksimalno pojednostavljen u odnosu na ručnu izradu ili izradu uz neke manje suvremene tehnologije.

Najučestaliji materijal koji se koristi u proizvodnji CAD/CAM tehnologijom je cirkon koji u potpunosti zamjenjuje metal. On je, naime, dovoljno čvrst i stabilan da mu ne treba metalna konstrukcija za dodatnu stabilnost, a vrlo je lak za obradu pa se lakše može dobiti estetski zadovoljavajući proizvod.

Osim cirkona, u CAD/CAM tehnologiji se mogu koristiti i drugi materijali poput leucitne keramike, litija, disilikatne keramike i nanohibridne keramike. Ta raznovrsnost omogućuje da se zadovolji svaka potreba pacijenata, a krajnji proizvod uvijek savršeno odgovara estetici i čvrstoći prirodnih zubi.

Kako CAD/CAM tehnologija funkcionira?

Uz ovu suvremenu tehnologiju više nije potrebno uzimati zagriz i otisak zubi prije izrade nadomjestaka.

Stomatolog nakon pregleda zuba priprema zub za skeniranje kamerom. Taj se sken unosi u računalni program koji 3D modeliranjem modelira izgled oštećenog zuba u skladu sa zubima koji ga okružuju.

Taj se 3D model može dodatno korigirati po željama pacijenta ili prema preporuci stomatologa, a nakon završenog modeliranja taj se dizajn prebacuje u automat koji zatim iz odabranog materijala proizvodi protetski nadomjestak.

Kako izgleda proces modeliranja CAD/CAM tehnologijom možete pogledati u videu:

Nakon završetka izrade, nadomjestak je odmah spreman za isprobavanje u ustima pacijenta i konačno cementiranje u usnu šupljinu.

Dental Art pri izradi cirkon keramike koristi CAM-CAD tehologiju kako bi svaki naš rad savršeno odgovarao zahtjevima klijenata. Za konzultacije ili dodatne informacije oko naših proizvoda ili tehnologija koje koristimo u proizvodnji protetskih nadomjestaka, kontaktirajte naš tim!

 

Povezani članci

Lijevana (wironit) djelomična proteza

Lijevana (wironit) djelomična proteza

Lijevana djelomična proteza idealno je rješenje za djelomičnu bezubost, odnosno, gubitak nekoliko zubi u usnoj šupljini zbog karijesa ili traume. Ona je zapravo mobilna proteza, a to omogućuje pacijentu da ju samostalno izvadi iz usta kako bi ju očistio te da ju...

Je li ugradnja implantanata bolna?

Je li ugradnja implantanata bolna?

U modernoj dentalnoj medicini zubni implantati su najpopularnije i najbolje rješenje za djelomičnu ili potpunu bezubost. Naime, ugradnjom jednom implantata lako rješavamo nedostatak jednog zuba, a ugradnjom više implantata omogućujemo stabilizaciju mobilnoj ili...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!