Što učiniti ako proteza pukne?

Popravak puknute proteze u dentalnom laboratoriju

Objavljeno 18.09.2020

Dental Art

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze.

Ukoliko je i Vaša proteza puknula i niste sigurni je li moguće popraviti ju kod kuće ili morate posjetiti svog stomatologa, naša je preporuka ipak posjet stomatologu.

Naime, ukoliko ste se odlučili zalijepiti protezu, riskirate unošenje štetnih supstanci koje se nalaze u ljepilu u svoj organizam. Također, nijedno ljepilo nije dovoljno čvrsto da izdrži silu žvakanja i ponovno pucanje proteze je gotovo neizbježno.

Osim navedenog razloga, ljepljenje proteze se ne preporuča i iz razloga što ju je izuzetno teško zalijepiti toliko precizno da opet odgovara Vašim ustima kao što je odgovarala prije pucanja.

Čak i najmanji pomak u protezi uništit će balans proteze u Vašim ustima i nećete moći normalno pričati ili žvakati hranu kao što ste to mogli dok je proteza bila čitava.

Kako ispravno zalijepiti protezu nakon pucanja?

Ponekad posjet stomatologu nakon pucanja proteze nije moguć iz raznih razloga i ljepljenje ostaje jedina korisna opcija.

U tom slučaju obratite pozornost na to da dijelovi proteze koje lijepite trebaju biti potpuno suhi kako bi se ljepilo dobro primilo. Isto tako, prije nanošenja ljepila provjerite kako možete najpreciznije spojiti puknuti dio proteze s ostatkom proteze.

Nakon što utvrdite kako ćete precizno spojiti dijelove proteze, nanesite mali sloj ljepila i spojite dijelove te ostavite da se ljepilo osuši u potpunosti.

Ako ste sve dobro odradili, postoji šansa da će proteza odgovarati Vašim ustima kao i prije, no vjerojatno će opet pod pritiskom žvakanja puknuti. Nemojte odgađati posjet stomatologu prvom prilikom koji će znati kako ispravno reparirati protezu.

 

Proteza Vam je pukla i ne znate što napraviti? Kontaktirajte Dental Art! Ukoliko je moguće, napravit ćemo reparaturu proteze kako bi opet savršeno odgovarala Vašim ustima ili ćemo u suradnji s Vama i Vašim stomatologom izraditi novu protezu koja će Vam savršeno odgovarati!

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Zašto se proteza mora podlagati?

Zašto se proteza mora podlagati?

Tijekom vremena kod pacijenata s protezom događa se proces gubitka čeljusne kosti, što rezultira stvaranjem prostora između proteze i tkiva na koji je proteza postavljena. Ta pojava uzrokuje neravnomjerno opterećenje proteze, a pacijenti često imaju neugodan osjećaj...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!