Pravilna oralna higijena – sve što morate znati!

Četkica za zube s nanesenom pastom za zube

Objavljeno 27.04.2020

Dental Art

Kako bi se zadržalo zdravlje usne šupljine potrebno je voditi svakodnevnu i redovitu dentalnu higijenu. To je ključ za prevenciju bolesti koje se mogu pojaviti na Vašim zubima i desnima.

Na samom početku vrlo je važno napomenuti da morate posjetiti svog stomatologa barem 2 puta godišnje zbog redovitog pregleda!

Naime, bolesti poput karijesa, gingivitisa, paradontoze i druge česte bolesti usne šupljine mogu se spriječiti na vrijeme. Kad se već pojave simptomi takvih bolesti, to znači da je bolest već u naprednoj fazi i prevencija je u tom trenutku nemoguća, već je potrebno započeti liječenje.

Što oralna higijena obuhvaća?      

U sljedećim recima ćemo objasniti što se podrazumijeva pod terminom oralna higijena kako biste znali što točno trebate činiti i na koji način kako biste sačuvali zdravlje svojih zubi i desni.

Četkanje zubi

Četkanje zubi dva puta dnevno po 5 minuta je nešto na što smo naučeni od malih nogu. No, samu tehniku četkanja neki ljudi ni u odrasloj dobi nisu usavršili, a to nažalost djeluje štetno na zdravlje njihove usne šupljine.

Pri četkanju zubi radite nježne pokrete, bez pritiska na zubno meso i zub jer to može dovesti do povlačenja zubnog mesa!

Naime, pri četkanju zubi važno je koristiti četkice s mekanim vlaknima, a pritisak na zube treba biti minimalan. Također, četkica se treba držati pod kutom od 45 stupnjeva kako bi zahvatila i zubno meso i zub. Dok četkate zube, najprije kratkim kružnim pokretima očistite vanjsku stranu zuba pa onda unutarnju i pazite da te pokrete radite što nježnije, bez nepotrebnog pritiska na zub i zubno meso.

Prevelik pritisak na zubno meso može dovesti do povlačenja zubnog mesa, ali i do klimanja zuba što često rezultira i potpunim gubitkom zuba. U tom slučaju izgubljeni zub trebate nadomjestiti ugradnjom zubnog implantata ili mosta.

Čišćenje prostora između zubi

Samo četkanje zubi nije dovoljno. Naime, komadići hrane se skupljaju i u sitnom prostoru između zubi i potrebno ih je redovito uklanjati.

Najpoznatiji način čišćenja prostora među zubima je korištenje zubnog konca. Njega treba koristiti jednom dnevno i to prije samog četkanja zubi. Zubni konac izvlači komadiće hrane između zubi na površinu, a naknadnim četkanjem te ćemo komadiće ukloniti i zubi će biti čisti.

Ilustracija čišćenja zubi zubnim koncem

Zubni konac treba koristiti jednom dnevno prije četkanja zubi!

 

Neoprezno upravljanje zubnim koncem i preagresivni pokreti mogu zaderati zubno meso i dovesti do krvarenja. Stoga pri čišćenju zubi zubnim koncem pazite da pokreti budu kontrolirani i nježni.

Sve popularnije postaju interdentalne četkice koje prostor između zubi čiste puno bolje od zubnog konca, ali i u njihovu korištenju također je potrebno paziti kako se njima upravlja jer preagresivno korištenje interdentalne četkice može dovesti do povlačenja zubnog mesa i njegova oštećenja.

Četkanje jezika

Neugodan zadah svoj izvor najčešće ima na jeziku. Stoga je potrebno, uz četkanje zubi, četkanjem ukloniti i onaj tanki bijeli sloj koji se stvorio na Vašem jeziku. Taj sloj je nakupina bakterija i on može uzrokovati niz bolesti i infekcija, a uklanjanjem tog sloja poboljšavate osjećaj okusa i sprječavate neugodan zadah.

Također, nakon četkanja zubi i jezika isperite usnu šupljinu vodicom za ispiranje usta! Ona će osvježiti dah i smanjit će količinu bakterija u Vašim ustima.

Prestanite pušiti

Osim što pušenje ima loš utjecaj na Vaše dišne puteve i kardiovaskularni sustav, ono utječe i na zdravlje Vaše usne šupljine.

Gotovo je sigurno da će pušenje dovesti do mrlja na Vašim zubima što šteti njihovu izgledu, a te se mrlje mogu ukloniti jedino pjeskarenjem zubi kod stomatologa.

Prikaz ugašene cigarete na papirnom kalendaru koji označava 14. dan u mjesecu

Pušenje uzrokuje neugodan zadah, stvara mrlje na zubima i dovodi do raka usne šupljine!

 

Osim što stvara mrlje na Vašim zubima, pušenje dovodi i do neugodnog zadaha i okusa u ustima, nakon kirurških zahvata rane će Vam sporije zacijeliti, implantološka terapija može završiti neuspješno, a najgore od svega – može dovesti do raka usne šupljine!

Vrijeme je da se riješite te loše navike i poboljšate kvalitetu svojeg života!

Pazite na prehranu

I prehrana može imati utjecaja na zdravlje Vaših zubi. Bakterije u ustima se jako brzo razvijaju iz šećera i škroba koji se može pronaći u hrani, a kiseline koje nastaju iz njih oštećuju caklinu zuba. Zato preporučamo da što više birate zdrave namirnice umjesto onih slatkih i nezdravih.

Neke od zdravih namirnica koje trebate ubaciti u svoju svakodnevnu prehranu su:

  •         Jogurt – Smanjuje broj bakterija koje uzrokuju loš zadah te umanjuje rizik od propadanja zubi i od pojave bolesti zubnog mesa
  •         Jabuke – Pozitivno djeluju na izgradnju zubi zbog velike količine kalcija i fosfora sadržane u jabukama
  •         Luk – Zbog snažnih antibakterijskih sumpornih spojeva luk ubija razne vrste bakterija u ustima
  •         Piletina i govedina – Fosfor sadržan u ovim namirnicama pomaže jačanju kostiju i zubi i čini ih čvrstima i zdravima

No, to ne znači da morate potpuno izbaciti slatkiše iz svoje prehrane – sve što trebate je smanjiti unos takvih namirnica. Također, nakon konzumiranja takvih namirnica operite zube kako biste se riješili šećera i škroba koji ostaje na zubima.

Uz pravilnu prehranu važno je i dobro se hidratizirati. Pijte dovoljnu količinu vode tijekom dana kako bi Vaša usna šupljina bila svježa, a za zdravlje zubi preporuka je i popiti barem jednu šalicu zelenog čaja dnevno. Sastojci koji se mogu pronaći u zelenom čaju, poput katehina, preventivno djeluju na nastanak i ljepljenje štetnih bakterija na zubima.

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!