Je li ugradnja implantanata bolna?

Objavljeno 30.10.2020

Dental Art

U modernoj dentalnoj medicini zubni implantati su najpopularnije i najbolje rješenje za djelomičnu ili potpunu bezubost. Naime, ugradnjom jednom implantata lako rješavamo nedostatak jednog zuba, a ugradnjom više implantata omogućujemo stabilizaciju mobilnoj ili fiksnoj protezi bez oštećenja drugih zdravih zubi.

Iako je izuzetno popularna metoda, ugradnja implantata se mnogim pacijentima čini i bolna. To mišljenje je netočno, a u nastavku ćemo Vam objasniti i zašto!

Boli li ugrađivanje zubnih implantata?

Sami postupak ugradnje implantata započinje pregledom usne šupljine pacijenta kako bi se utvrdila stvarna potreba za ugradnjom implantata i kako bi se ustanovilo postoje li neki drugi problemi zbog kojih
se implantati ne bi mogli ugraditi.

Nakon uspješnog planiranja i izrade zubnog implantata, započinje sami operativni zahvat. Taj je zahvat u potpunosti bezbolan jer se izvodi pod lokalnom anestezijom. Lokalna anestezija omogućuje potpuno
odsustvo boli, što znači da pacijent ne osjeti apsolutno nikakvu neugodu tijekom zahvata. Iako je pacijent pri lokalnoj anesteziji pri svijesti, on je zapravo na rubu sna i cijeli zahvat je stoga ugodan i bezbolan.

Nakon što je implantat ugrađen, stomatolog će pacijentu dati određene savjete i smjernice kako bi i njegov oporavak bio jednako ugodan i bezbolan. Pacijent će dobiti određene lijekove poput analgetika i antibiotika koji će ukloniti svu naknadnu bol koja se može pojaviti i učiniti vrijeme oporavka ugodnim.

Također, kako bi implantat dobro srastao sa čeljusti, pacijent će morati u idućih nekoliko dana pripaziti dok jede i pije, a nakon otprilike tjedan dana od ugradnje bit će potrebno posjetiti stomatologa kako bi se skinuli šavovi i kako bi se napravila kontrola usne šupljine.

Koliko traje navikavanje na implantate?

Nakon ugradnje implantata slijedi tzv. proces oseointegracije, odnosno, proces zarastanja implantata s čeljusnom kosti, a taj proces traje između 3 i 9 mjeseci. Duljina procesa oseointegracije ovisi o vrsti zahvata i stanju pacijenta, a određuje ju stomatolog.

Zaključno, ugradnja implantata je u potpunosti bezbolna, a bezbolno je i vrijeme adaptacije na ugrađeni implantat ukoliko slijedite upute svog stomatologa i redovito odlazite na kontrolne preglede.

Želite li saznati više o implantatima ili trebate savjet vezan uz ugradnju implantana, kontaktirajte nas! U suradnji s Vašim stomatologom naši stručni dentalni tehničari izradit će najbolji plan terapije za vas kako bi vam vratili prirodan osmijeh!

 

Povezani članci

Lijevana (wironit) djelomična proteza

Lijevana (wironit) djelomična proteza

Lijevana djelomična proteza idealno je rješenje za djelomičnu bezubost, odnosno, gubitak nekoliko zubi u usnoj šupljini zbog karijesa ili traume. Ona je zapravo mobilna proteza, a to omogućuje pacijentu da ju samostalno izvadi iz usta kako bi ju očistio te da ju...

Materijali koji se koriste u dentalnoj medicini

Materijali koji se koriste u dentalnoj medicini

Mnogi pacijenti koji se odluče za ugradnju zubne krunice ili mosta ne znaju koji se sve materijali koriste u dentalnoj protetici. No, nepoznavanje materijala u stomatologiji često dovodi do nezadovoljstva sa završenim proizvodom jer je materijal izrade velikim dijelom...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!