Endokrunice – minimalno invazivno rješenje

Dentalni tehničar u ruci drži zubnu protezu

Objavljeno 23.10.2020

Dental Art

Pitate se koje je najbolje rješenje za nadomještanje samo jednog dijela zuba koji je zahvaćen infekcijom mekog tkiva u središtu?

Naime, ponekad se događa da je samo jedan dio zuba oštećen i potrebna mu je nadogradnja, dok je ostatak zuba zdrav i infekcija ga još nije zahvatila. U tom slučaju nije potrebno vaditi zub ili i zdravi dio zuba brusiti kako bi se ugradila zubna krunica. U takvim je slučajevima dovoljno ugraditi takozvanu endokrunicu.

Što su endokrunice?

U slučaju kojeg smo naveli u prethodnim recima potrebno je izvaditi inficirano meko tkivo zuba te unutrašnjost zuba potpuno očistiti od svih mikroba te taj prostor ispuniti kako bi se zubu vratila njegova prirodna funkcionalnost.

Ti su se prostori zuba u prošlosti ispunjavali velikim plombama, no s razvojem tehnologije pojavilo se jedno bolje rješenje – endokrunice.

Endokrunice su jednodjelne bezmetalne nadoknade za zub, a one za svoju stabilnost ne trebaju nadogradnju već im je dovoljan prostor koji je nastao vađenjem mekog tkiva zuba.

Zbog svojeg oblika endokrunice obavljaju istovremeno ulogu i nadogradnje i krunice, a dovoljno su čvrste da izdrže žvačne sile te da pacijentu vrate prirodnu funkcionalnost usne šupljine.

Mogu li endokrunice ispasti iz usta?

Iako se čini da je njihova struktura nestabilna te da će prilikom govora ili žvakanja doći do ispadanja endokrunice iz usta, to nije slučaj

Naime, endokrunica je napravljena od jednog dijela te nije moguće odvajanje nadogradnje od same krune endokrunice, a svoju stabilnost endokrunica dobiva cementiranjem na zdravi dio zuba.

Takav način izrade i ugradnje jamči njenu stabilnost te se pacijenti ne moraju bojati ispadanja ili pucanja endokrunice.

Kako se izrađuju endokrunice?

Kao i ostale krunice, mostovi te ljuskice, endokrunice se izrađuju uz pomoć suvremene CAD/CAM tehnologije koja jamči najveću preciznost pri izradi protetskih nadomjestaka.

Endokrunice se prave od pune keramike te su zbog čvrstoće keramike izuzetno otporne na sve sile, a životni vijek im je dugačak. Njihov oblik i boja određuju se prema obliku i boji ostalih zubi u pacijentovoj usnoj šupljini pa su nakon ugradnje endokrunice gotovo identične ostalim zubima pacijenta.

Endokrunice je moguće izraditi za sve zube u usnoj šupljini pacijenta, a posebno su popularno rješenje za oštećene zube u stražnjoj regiji usta te u onim područjima gdje nema dovoljno prostora za ugradnju klasičnih krunica za zube.

Ukoliko trebate savjet koje je najbolje rješenje za nadomještanje dijela izgubljenog zuba, cijelog zuba ili zubi u potpunosti – obratite nam se s povjerenjem. Dental Art je dentalni laboratorij s dugogodišnjim iskustvom rada na području fiksne protetike te, u suradnji s doktorima dentalne medicine, pronalazimo najbolja rješenja za vaš savršen osmijeh!

Povezani članci

Lijevana (wironit) djelomična proteza

Lijevana (wironit) djelomična proteza

Lijevana djelomična proteza idealno je rješenje za djelomičnu bezubost, odnosno, gubitak nekoliko zubi u usnoj šupljini zbog karijesa ili traume. Ona je zapravo mobilna proteza, a to omogućuje pacijentu da ju samostalno izvadi iz usta kako bi ju očistio te da ju...

Je li ugradnja implantanata bolna?

Je li ugradnja implantanata bolna?

U modernoj dentalnoj medicini zubni implantati su najpopularnije i najbolje rješenje za djelomičnu ili potpunu bezubost. Naime, ugradnjom jednom implantata lako rješavamo nedostatak jednog zuba, a ugradnjom više implantata omogućujemo stabilizaciju mobilnoj ili...

Materijali koji se koriste u dentalnoj medicini

Materijali koji se koriste u dentalnoj medicini

Mnogi pacijenti koji se odluče za ugradnju zubne krunice ili mosta ne znaju koji se sve materijali koriste u dentalnoj protetici. No, nepoznavanje materijala u stomatologiji često dovodi do nezadovoljstva sa završenim proizvodom jer je materijal izrade velikim dijelom...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!