Lijevana (wironit) djelomična proteza

Objavljeno 02.02.2021

Dental Art

Lijevana djelomična proteza idealno je rješenje za djelomičnu bezubost, odnosno, gubitak nekoliko zubi u usnoj šupljini zbog karijesa ili traume. Ona je zapravo mobilna proteza, a to omogućuje pacijentu da ju samostalno izvadi iz usta kako bi ju očistio te da ju jednostavno vrati u usnu šupljinu bez poteškoća.

Jedna od velikih prednosti lijevane proteze načinjene od wironita je njena čvrstoća i otpornost na lomove te činjenica da je zbog svoje lagane konstrukcije izuzetno ugodna za nošenje.

Kako funkcionira Wironit proteza?

Lijevane djelomične proteze, popularno zvane “Wironit proteze”,  izrađene su od Wironit materijala, metalne legure koja se posebno izrađenim lijevanim kvačicama pričvršćuje za preostale prirodne zube. Kvačice se izrađuju tako da se uzme otisak zuba nosača te se prema njemu dizajnira kvačica koja će taj zub kvalitetno obuhvatiti i na taj način osigurati stabilnost i čvrstoću protezi u ustima.

I baza i kvačice Wironit djelomične proteze izrađene su od istog materijala te čine jednu cjelinu. To pomaže očuvanju proteza i kvačica i čini ih otpornijima na padove i pucanje. Zbog svoje lagane konstrukcije izuzetno su ugodne za nošenje te omogućuju pacijentu da ih samostalno skine, očisti i vrati natrag u usta.

Lijevane djelomične proteze izrađene su od Wironit materijala, metalne legure koja se posebno izrađenim lijevanim kvačicama pričvršćuje za preostale prirodne zube.

Njihova prednost je veća čvrstoća u odnosu na akrilne proteze te izuzetan osjećaj udobnosti u ustima pacijenta zbog manje površine dijela proteze koji se naslanja na nepce i lakšeg žvakanja zbog dobrog prenošenja pritiska na prirodne, zdrave zube i na čeljusnu kost.

Može li se izraditi lijevana proteza za potpuno bezubu čeljust?

Iako je lijevana proteza češće rješenje za nedostatak nekoliko zubi, nju je moguće ugraditi i u slučaju potpune bezubosti!

No, s obzirom da se u tom slučaju kvačice lijevane wironit proteze nemaju na što pričvrstiti, potrebno je prvo ugraditi zubne implantate koji će osigurati stabilnost protezi. U tom smislu možemo govoriti o protezi na implantatima, lokatorima ili na zubnoj prečki.

Razmišljate li o lijevanoj zubnoj protezi ili trebate savjet koju protezu i koji nadomjestak odabrati, obratite nam se

Ako niste sigurni je li  lijevana wironit proteza najbolje rješenje za Vas ili trebate neku drugu protezu i savjet u odabiru, kontaktirajte Dental Art team!

U suradnji s Vama i s Vašim stomatologom preporučit ćemo Vam najbolje protetsko rješenje i tako vratiti potpunu funkcionalnost Vašoj usnoj šupljini!

Povezani članci

Je li ugradnja implantanata bolna?

Je li ugradnja implantanata bolna?

U modernoj dentalnoj medicini zubni implantati su najpopularnije i najbolje rješenje za djelomičnu ili potpunu bezubost. Naime, ugradnjom jednom implantata lako rješavamo nedostatak jednog zuba, a ugradnjom više implantata omogućujemo stabilizaciju mobilnoj ili...

Materijali koji se koriste u dentalnoj medicini

Materijali koji se koriste u dentalnoj medicini

Mnogi pacijenti koji se odluče za ugradnju zubne krunice ili mosta ne znaju koji se sve materijali koriste u dentalnoj protetici. No, nepoznavanje materijala u stomatologiji često dovodi do nezadovoljstva sa završenim proizvodom jer je materijal izrade velikim dijelom...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!