Materijali koji se koriste u dentalnoj medicini

Zubna krunica izrađena od monolitnog cirkona na crnoj pozadini.

Objavljeno 13.10.2020

Dental Art

Mnogi pacijenti koji se odluče za ugradnju zubne krunice ili mosta ne znaju koji se sve materijali koriste u dentalnoj protetici. No, nepoznavanje materijala u stomatologiji često dovodi do nezadovoljstva sa završenim proizvodom jer je materijal izrade velikim dijelom zaslužan za ukupnu estetiku ljuskice, krunice ili mosta.

Budući da je zadovoljstvo klijenta cilj svakog dentalnog laboratorija i svake stomatološke ordinacije, u daljnjem tekstu pokušat ćemo Vam pojasniti koji se različiti materijali koriste u izradi krunica i mostova i koje su prednosti svakog od navedenih materijala.

Materijali u dentalnoj protetici

Metal keramika

Metal je materijal koji je najdulje prisutan u stomatologiji, a i dalje je poznat kao najčvršći materijal za izradu konstrukcija protetskih nadomjestaka.

Naime, metal se u izradi krunica i mostova koristi za bazu koja se zatim oblaže keramikom ili porculanom kako bi se postigao estetski zadovoljavajući proizvod. Izgled završenog proizvoda često odgovara prirodnom izgledu zubi, no tijekom godina trošenja zubi može doći do povlačenja zubnog mesa što rezultira vidljivim crnim rubom.

Crni rub je zapravo linija metalne konstrukcije koja povlačenjem zubnog mesa postaje vidljiva što narušava ukupni izgled osmijeha pacijenta zbog svog neprirodnog izgleda.

Osim crnog ruba, metalna konstrukcija može postati vidljiva i prosijavanjem kroz samo zubno meso ukoliko su krunica ili most učvršćeni metalom kao potporom za korijen zuba. To prosijavanje može potamniti zubno meso i izgledati neprirodno te narušiti estetiku usne šupljine pacijenta.

Keramika

Keramika je materijal koji gotovo u potpunosti imitira prirodni izgled i samu transparentnost zuba pa se zato najčešće konstrukcije protetskog nadomjestka oblažu keramikom.

No, s obzirom na njenu transparentnost, za postizanje zadovoljavajuće estetike potrebno je obratiti pozornost i na samu konstrukciju mosta ili krunice. Osim metala koji, kako smo već rekli može biti manje estetski zadovoljavajući, u posljednje vrijeme se za konstrukciju koriste materijali koji nastaju drugačijim načinom obrade keramike. U tom smislu govorimo o cirkonskoj keramici i o CAD/CAM e-max keramici koji daju dovoljnu čvrstoću konstrukciji zuba uz zadovoljavajuću estetiku.

Cirkonska keramika

Cirkon se odlikuje po izvrsnoj čvrstoći koja se pokazala zadovoljavajućima za potrebe stražnjih žvačnih regija, a uz čvrstoću odlikuje se i po vrhunskoj estetici koja gotovo potpuno odgovara izgledu prirodnih zubi. Uz to, cirkon keramika je potpuno biokompatibilna i u potpunosti sigurna za pacijente alergičare.

Cirkon-keramičke krunice i mostovi izrađuju se isključivo CAD/CAM tehnologijom koja osigurava najveću preciznost i brzinu izrade.

CAD/CAM E-max keramika

E-max keramika se također izrađuje isključivo CAD/CAM tehnologijom, a od cirkon-keramike se razlikuje po obradi i određenih karakteristikama materijala.

E-max keramičke krunice i mostovi imaju svojstva propuštanja svjetlosti poput prirodnog zuba te posebnu čvrstoću i dugotrajnost i gotovo ju je nemoguće razlikovati od prirodnih zdravih zubi. Zbog svoje čvrstoće, e-max keramika je najsigurnija i vrlo su rijetka pucanja krunice ili mosta.

Kako odabrati materijal za izradu nadomjestaka

Za točnu preporuku od kojeg materijala izraditi zube potrebno je napraviti detaljan pregled kod doktora dentalne medicine te kroz razgovor s pacijentom vidjeti što točno želi postići. Naravno, veliku ulogu pri odabiru materijala  igra cijena protetskih nadomjestaka. Metal-keramičke krunice predstavljaju najpovoljnije rješenje, dok zubne krunice od cirkon keramike, unatoč nešto većoj cijeni, spadaju u jedno od najtraženijih rješenja s obzirom na sjajne karakteristike.

Dental Art laboratorij konstanto prati svjetske trendove na području dentalne medicine te pri izradi zubnih krunica koristi najnapredniji Amann Girrbach CAD/CAM sustav i vrhunsku GC Initial keramiku. Na taj način postižemo izuzetnu preciznost, dugotrajnost i visoku kvalitetu završnog rada.

Svakom pacijentu, u dogovoru s njihovim stomatologom, objasnimo prednosti i nedostatke pojedinih materijala od kojih se izrađuje protetski nadomjestak kako bi potom zajednički odabrali najbolju moguću terapiju. Trebate li savjet ili pomoć pri odluci kakav nadomjestak odabrati i od kojih materijala, kontaktirajte nas i rado ćemo vam pomoći

Povezani članci

Lijevana (wironit) djelomična proteza

Lijevana (wironit) djelomična proteza

Lijevana djelomična proteza idealno je rješenje za djelomičnu bezubost, odnosno, gubitak nekoliko zubi u usnoj šupljini zbog karijesa ili traume. Ona je zapravo mobilna proteza, a to omogućuje pacijentu da ju samostalno izvadi iz usta kako bi ju očistio te da ju...

Je li ugradnja implantanata bolna?

Je li ugradnja implantanata bolna?

U modernoj dentalnoj medicini zubni implantati su najpopularnije i najbolje rješenje za djelomičnu ili potpunu bezubost. Naime, ugradnjom jednom implantata lako rješavamo nedostatak jednog zuba, a ugradnjom više implantata omogućujemo stabilizaciju mobilnoj ili...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!