Koje vrste zubnih proteza postoje?

Različite vrste proteza i zubarski pribor na svijetloj površini

Objavljeno 26.06.2020

Dental Art

Mnogi ljudi zbog traume ili određenih bolesti usne šupljine izgube veći ili manji broj zubi u ustima i zbog čega je nedostatak zubi potrebno nadomjestiti zubnom protezom.

Zubna proteza je nadomjestak napravljen od različitih materijala, a svrha mu je nadomjestiti izgubljene zube i vratiti potpunu funkcionalnost usnoj šupljini.

Zašto odabrati zubnu protezu?

Zubne proteze, neovisno o tome jesu li fiksne ili mobilne, uspješno poboljšavaju estetski izgled usta nakon gubitka nekoliko ili svih zubi zbog traume ili drugih zdravstvenih problema.

Naime, iako postoje neke druge metode nadoknađivanja izgubljenih zubi, posebice ako se radi o nekoliko zubi pa se njihov nedostatak može riješiti ugradnjom implantata ili zubnih krunica i mostova, zubne su proteze financijski prihvatljive i estetski izvrsno rješenje za svaku vrstu bezubosti.

Vrste zubnih proteza

Zubne se proteze međusobno mogu razlikovati po materijalu od kojega su izrađene. U tom kontekstu govorimo o akrilatnim protezama, plastičnim protezama ili metalnim protezama koje su napravljene od lakog metala koji je ugodan za nošenje te vraća prirodni izgled zubi.

Osim materijala, zubne se proteze mogu razlikovati i po broju zubi koji nadomještaju pa govorimo i o potpunim ili djelomičnim zubnim protezama koje mogu biti mobilne ili fiksne.

Potpune zubne proteze

Potpune ili totalne proteze nadoknađuju gubitak svih zubi na gornjoj ili donjoj čeljusti.

Baza potpune proteze šira je od baze djelomične proteze kako bi se vratila potpuna funkcionalnost zubi i kako bi se žvačne sile rasporedile na što širu površinu.

Materijal izrade potpunih proteza najčešće je akrilat ili kompozitni materijali, a sve popularnije postaje i izrada totalnih proteza pomoću ThermoSens materijala koji omogućuje izradu fleksibilnih protetskih nadomjestaka bez korištenja materijala. ThermoSens je izuzetno čvrst i otporan i može izdržati sile žvakanja bez oštećenja ili pucanja, a zbog lagane konstrukcije izuzetno je ugodan za nošenje.

Djelomične zubne proteze

Ukoliko pacijent zbog traume ili iz nekog drugog razloga izgubi nekoliko zubi u usnoj šupljini, taj se nedostatak nadoknađuje izradom djelomične proteze.

Djelomična proteza se kvačicama pričvršćuje za preostale zdrave zube što njenu izradu čini nešto zahtjevnijom jer se u izradi mora paziti i na oblik ostalih zubi kako bi se mogla kvalitetno učvrstiti za njih.

Osoba u rukavicama drži djelomičnu protezu

Djelomične se proteze kvačicama pričvršćuju na zdrave zube!

 

Materijal izrade parcijalnih proteza može biti akrilat ili Wironit. Wironit je metalna legura koja se sastoji od nekoliko različitih vrsta metala što ju čini izuzetno čvrstom i izdržljivom.

I baza i kvačice Wironit djelomične proteze izrađene su od istog materijala te čine jednu cjelinu te na taj način štiti protezu i kvačice od pucanja. Zbog svoje lagane konstrukcije izuzetno su ugodne za nošenje te omogućuju pacijentu da ih samostalno skine, očisti i vrati natrag u usta.

Fiksne zubne proteze

Fiksne zubne proteze su rješenje za potpuno bezubu čeljust, a prednost im je izuzetna čvrstoća i nepomičnost proteze. One se ugrađuju na zubne implantate pa je ovakvo rješenje skuplje od izrade mobilne proteze, ali zbog čvrstoće pacijent se ne mora bojati ispadanja proteze i daje mu osjećaj prirodnih zubi.

U ovom kontekstu najčešće govorimo o ugradnji zubne proteze metodom All-on-Four ili All-on-Six.

Kako se izrađuju zubne proteze?

Prije same izrade zubne proteze potrebno je napraviti stomatološki pregled zubi kako bi se utvrdilo njihovo stanje i kako bi se na taj način mogla preporučiti odgovarajuća vrsta proteze za pacijenta.

Nakon utvrđivanja stanja usne šupljine, uzima se otisak zubi kako bi se proteza u potpunosti prilagodila ustima pacijenta te se uzima zagriz koji određuje međustobno položaj zubi.

Uzimanjem zagriza omogućuje se izrada proteze koja će pacijentu vratiti funkcionalnost pri žvakanju kao i kod prirodnih zubi.

Nakon uzimanja otiska i zagriza proteza se izrađuje u dentalnom laboratoriju, a nakon izrade pacijent isprobava svoju novu protezu kako bi se uspjele napraviti finalne korekcije i kako bi proteza savršeno odgovarala ustima pacijenta.

 

Dental Art dentalni laboratorij već dugi niz godina izrađuje zubne proteze i protetske nadomjeske svih vrsta. Ukoliko ste zainteresirani za ugradnju zubne proteze, kontaktirajte nas i u suradnji s Vašim stomatologom izradit ćemo protezu za zube koja će najbolje odgovarati Vašim potrebama!

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!