All-on-Four implantati – Rješenje za bezubost

Zubna proteza i četiri zubna implantata na crnoj staklenoj površini

Objavljeno 05.06.2020

Dental Art

All-on-four je izraz koji se odnosi na metodu podupiranja svih zubi na četiri zubna implantata. On je najbolje rješenje za pacijente kojima fale svi zubi na jednoj ili obje čeljusti ili im zubi propadaju zbog određenih bolesti.

U daljnjem tekstu ćemo objasniti što je točno All-on-Four metoda i zašto je ona najbolje rješenje za pacijente koji pate od potpune bezubosti.

Za koga preporučamo All-on-Four?

All-on-Four preporučamo onim pacijentima koji već dugo vremena nose mobilne protezu i žele ju učiniti stabilnijom u ustima te za one kojima je zbog određenih dijagnoza preporučeno nošenje mobilne proteze ili neke druge vrste proteze.

Kod pacijenata koji su zbog traume izgubili jedan ili dva zuba taj se problem lako rješava ugradnjom zubnog implantata. No, za gubitak svih zubi na jednoj ili obje čeljusti ugradnja zubnih implantata često nije isplativo, ali ni preporučljivo rješenje.

U tom slučaju problem se rješava All-on-Four metodom koja je minimalno invazivna metoda, a označava ugradnju 4 zubna implantata koja se strateški pozicioniraju u čeljusti pacijenta te se na njih vijcima učvršćuje zubni most.

Koja je razlika između metoda All-on-Four i All-on-Six?

Često se uz metodu All-on-Four spominje i metoda All-on-Six. Ta metoda radi na istom principu kao i metoda sa četiri zubna implantata, ali se u ovoj metodi koristi 6 zubnih implantata kako bi se osigurala veća stabilnost nosača za protetski rad.

Ilustracija all-on-four metode ugradnje zubnih implantata

All-on-Four je metoda ugradnje fiksnog protetskog rada pričvršćenog na četiri zubna implantata!

 

No, često zbog male količine čeljusne kosti ili lošije kvalitete kosti pod utjecajem određenih zdravstvenih poteškoća nije moguće ugraditi svih 6 zubnih implantata. Zato se češće preporuča metoda All-on-Four koja, iako s 2 implantata manje, i dalje nudi veliku stabilnost i čvrstoću za sve zubne protetske radove.

Koje su prednosti All-on-Four metode?

All-on-Four metoda izuzetno je popularna i to s dobrim razlozima!

Naime, zubni implantati sami po sebi su trajno rješenje i uz ispravnu brigu mogu potrajati doživotno. Kada se ta činjenica spoji s činjenicom da su protetski nadomjesci poput zubnog mosta također trajno i izuzetno kvalitetno rješenje, dolazi se do zaključka da ovakav način nadoknađivanja svih zubi koji nedostaju na čeljusti zaista predstavlja najisplativije i najugodnije rješenje.

All-on-Four metoda jamči stabilnost i čvrstoću protetskog nadomjestka koji se ugrađuje i tako vraća potpunu funkcionalnost čeljusti pacijenta!

S obzirom na čvrstoću implantata i protetskog nadomjestka koji se na njih spaja vijcima, pacijenti koji su odabrali All-on-Four metodu opuštenije mogu jesti, razgovarati i smijati se bez straha da će im se proteza pomaknuti ili ispasti. Uz to, zbog čvrstoće i dobrog pozicioniranja na čeljusti, pacijenti ne moraju paziti na komadiće hrane koji mogu upasti ispod proteze jer tog prostora nema.

Zbog kvalitete izrade, dobre estetike i čvrstoće protetskog nadomjestka, uz All-on-Four uspjeva se rekonstruirati prirodni izgled Vaših zubi i sve njihove funkcije.

Kako se izrađuju All-on-Four proteze?

Prateći trendove u svijetu dentalne protetike, Dental Art u svom laboratoriju koristi najsuvremeniju tehnologiju za izradu krunica, mostova, proteza i svih ostalih protetskih rješenja.

Za izradu All-on-Four i All-on-Six proteza koristimo suvremeni Amann Girrbach CAD/CAM sustav i NextDent 3D printer te najkvalitetnije materijale!

U izradi All-on-Four proteza i implantata koristimo se Amann Girrbach CAD/CAM sustavom te NextDent 3D printerom. Ta tehnologija omogućuje izradu prototipa i konačnog proizvoda uz najveći stupanj preciznosti što rezultira proizvodom koji savršeno odgovara ustima svakog pacijenta.

Materijal izrade ovisi o potrebama pacijenta, a proizvodi mogu biti izrađeni od kompozitnih materijala, metal-keramike ili cirkon-keramike. Odabir materijala ponajprije ovisi o potrebama pacijenta i procjeni stomatologa i Dental Art tima.

Što nakon ugradnje All-on-Four?

Odlučite li se za All-on-Four metodu, nakon njene ugradnje bit će potrebno proći vrijeme adaptacije čeljusti na implantate.

Taj period traje 3 mjeseca, a za to vrijeme na implantate se vijcima pričvršćuje privremeni protetski rad. Nakon što period adaptacije prođe, privremeni rad se uklanja te se na njegovo mjesto stavlja trajni zubni most.

Period adaptacije od 3 mjeseca je izuzeto bitan i potreban je kako bi zubni implantati dobro i kvalitetno srasli sa čeljusnom kosti te kako bi na taj način osigurali potpunu čvrstoću i dugotrajnost trajnom zubnom mostu.

 

Ako ste se odlučili za ugradnju All-on-Four implantata ili trebate dodatne savjete, kontaktirajte Dental Art tim! Naše dugogodišnje iskustvo u dentalnoj protetici omogućuje nam izradu najkvalitetnijih protetskih rješenja koristeći najsuvremeniju tehnologiju, a u suradnji s Vašim stomatologom izradit ćemo protezu koja će Vam vratiti prirodni osmijeh!

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!