All-on-Four metoda – Rješenje za potpunu bezubost!

Zubna proteza i četiri zubna implantata na crnoj staklenoj površini

Objavljeno 05.06.2020

Dental Art

All-on-four je izraz koji se odnosi na metodu podupiranja svih zubi na četiri zubna implantata. On je najbolje rješenje za pacijente kojima fale svi zubi na jednoj ili obje čeljusti ili im zubi propadaju zbog određenih bolesti.

U daljnjem tekstu ćemo objasniti što je točno All-on-Four metoda i zašto je ona najbolje rješenje za pacijente koji pate od potpune bezubosti.

Za koga preporučamo All-on-Four?

All-on-Four preporučamo onim pacijentima koji već dugo vremena nose mobilne protezu i žele ju učiniti stabilnijom u ustima te za one kojima je zbog određenih dijagnoza preporučeno nošenje mobilne proteze ili neke druge vrste proteze.

Kod pacijenata koji su zbog traume izgubili jedan ili dva zuba taj se problem lako rješava ugradnjom zubnog implantata. No, za gubitak svih zubi na jednoj ili obje čeljusti ugradnja zubnih implantata često nije isplativo, ali ni preporučljivo rješenje.

U tom slučaju problem se rješava All-on-Four metodom koja je minimalno invazivna metoda, a označava ugradnju 4 zubna implantata koja se strateški pozicioniraju u čeljusti pacijenta te se na njih vijcima učvršćuje zubni most.

Koja je razlika između metoda All-on-Four i All-on-Six?

Često se uz metodu All-on-Four spominje i metoda All-on-Six. Ta metoda radi na istom principu kao i metoda sa četiri zubna implantata, ali se u ovoj metodi koristi 6 zubnih implantata kako bi se osigurala veća stabilnost nosača za protetski rad.

Ilustracija all-on-four metode ugradnje zubnih implantata

All-on-Four je metoda ugradnje fiksnog protetskog rada pričvršćenog na četiri zubna implantata!

 

No, često zbog male količine čeljusne kosti ili lošije kvalitete kosti pod utjecajem određenih zdravstvenih poteškoća nije moguće ugraditi svih 6 zubnih implantata. Zato se češće preporuča metoda All-on-Four koja, iako s 2 implantata manje, i dalje nudi veliku stabilnost i čvrstoću za sve zubne protetske radove.

Koje su prednosti All-on-Four metode?

All-on-Four metoda izuzetno je popularna i to s dobrim razlozima!

Naime, zubni implantati sami po sebi su trajno rješenje i uz ispravnu brigu mogu potrajati doživotno. Kada se ta činjenica spoji s činjenicom da su protetski nadomjesci poput zubnog mosta također trajno i izuzetno kvalitetno rješenje, dolazi se do zaključka da ovakav način nadoknađivanja svih zubi koji nedostaju na čeljusti zaista predstavlja najisplativije i najugodnije rješenje.

All-on-Four metoda jamči stabilnost i čvrstoću protetskog nadomjestka koji se ugrađuje i tako vraća potpunu funkcionalnost čeljusti pacijenta!

S obzirom na čvrstoću implantata i protetskog nadomjestka koji se na njih spaja vijcima, pacijenti koji su odabrali All-on-Four metodu opuštenije mogu jesti, razgovarati i smijati se bez straha da će im se proteza pomaknuti ili ispasti. Uz to, zbog čvrstoće i dobrog pozicioniranja na čeljusti, pacijenti ne moraju paziti na komadiće hrane koji mogu upasti ispod proteze jer tog prostora nema.

Zbog kvalitete izrade, dobre estetike i čvrstoće protetskog nadomjestka, uz All-on-Four uspjeva se rekonstruirati prirodni izgled Vaših zubi i sve njihove funkcije.

Što nakon ugradnje All-on-Four?

Odlučite li se za All-on-Four metodu, nakon njene ugradnje bit će potrebno proći vrijeme adaptacije čeljusti na implantate.

Taj period traje 3 mjeseca, a za to vrijeme na implantate se vijcima pričvršćuje privremeni protetski rad. Nakon što period adaptacije prođe, privremeni rad se uklanja te se na njegovo mjesto stavlja trajni zubni most.

Period adaptacije od 3 mjeseca je izuzeto bitan i potreban je kako bi zubni implantati dobro i kvalitetno srasli sa čeljusnom kosti te kako bi na taj način osigurali potpunu čvrstoću i dugotrajnost trajnom zubnom mostu.

 

Za sva pitanja koja imate o All-on-Four metodi ili ako trebate savjet i dodatne informacije, kontaktirajte Dental Art tim! Naše stručno osoblje rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Povezani članci

Zubne udlage – Najbolja zaštita od trošenja zubi

Zubne udlage – Najbolja zaštita od trošenja zubi

Udlage za zube su akrilatne ili gumene naprave koje se koriste za rješavanje problema hrkanja ili škripanja zuba (bruksizam), za problem trošenja zuba te za terapiju temporomandibularnih disfunkcija zgloba. Osim toga, mogu se koristiti i za sprječavanje povreda tvrdih...

Kada se koriste zubne krunice, a kada ljuskice?

Kada se koriste zubne krunice, a kada ljuskice?

Mnogim pacijentima nije potpuno jasna razlika između zubne krunice i ljuskica za zube. Ta razlika postane još nejasnija kada naiđu na pojam zubne navlake, pa često nisu sigurni koji protetski nadomjestak odabrati, odnosno, koji će nadomjestak riješiti njihov problem...

Kako se priviknuti na zubnu protezu?

Kako se priviknuti na zubnu protezu?

Zubne proteze su odlično rješenje za potpunu ili djelomičnu bezubost, ali njihovo nošenje u početku može biti problematično. Naime, mnogim pacijentima je početno nošenje zubne proteze teško i neugodno, a ponekad čak i bolno. Ukoliko i Vi imate ovaj problem i zanima...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!