Zašto se proteza mora podlagati?

Ženska osoba se smiješi nakon podlaganja proteze

Objavljeno 11.09.2020

Dental Art

Tijekom vremena kod pacijenata s protezom događa se proces gubitka čeljusne kosti, što rezultira stvaranjem prostora između proteze i tkiva na koji je proteza postavljena.

Ta pojava uzrokuje neravnomjerno opterećenje proteze, a pacijenti često imaju neugodan osjećaj žuljanja proteze ili imaju probleme pri žvakanju hrane i govoru.

Kako bi se taj prostor uklonio, potrebno je izraditi novu protezu ili napraviti podlaganje postojeće proteze.

Kako se podlaže proteza?

Podlaganje proteze odnosi se na popunjavanje prostora koji s vremenom nastane između zubnog mesa i zubne proteze.

To se uspjeva dodavanjem dodatnog materijala na bazu proteze koji uklanja međuprostor i osigurava da proteza opet odgovara ustima pacijenta kao i prvog dana.

Proteza se može podlagati na dva različita načina. Prvi, jednostavniji način, je podlaganje proteze u stomatološkoj ordinaciji gdje se direktno u ustima pacijenta dodaje samostvrdnjavajući materijal koji se kasnije obradom prilagođava situaciji u ustima pacijenta. Ta se metoda zove direktna/izravna metoda.

Druga metoda je indirektna/neizravna metoda, a ona se odnosi na uzimanje otiska i slanje otiska i zubne proteze u dentalni laboratorij gdje se posebnim tehnologijama i uređajima proteza nadograđuje te polira kako bi izgledala kao potpuno nova.

Trebate li obaviti podlaganje proteze?

Ako nosite protezu, izuzetno je važno redovito posjećivati stomatologa koji će rutinskim pregledima otkriti sve poteškoće koje mogu s vremenom nastati.

Ukoliko imate osjećaj da Vaša proteza više ne odgovara Vašim ustima ili Vas žulja i stvara probleme dok jedete ili razgovarate, velika je vjerojatnost da se s vremenom odvojila od zubnog mesa te da je potrebno napraviti podlaganje proteze. Posjetite stomatologa što prije, a on će Vas savjetovati o daljnjim koracima.

 

Ako Vam proteza više ne odgovara kao prije i imate poteškoća dok jedete ili razgovarate, kontaktirajte Dental Art! Pregledom Vaše usne šupljine i pregledom zubne proteze savjetovat ćemo Vas o daljnjoj terapiji i obaviti podlaganje proteze kako bi ponovno savršeno odgovarala Vašim ustima!

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!