Kako se priviknuti na zubnu protezu?

Ženska osoba se smiješi

Objavljeno 17.07.2020

Dental Art

Zubne proteze su odlično rješenje za potpunu ili djelomičnu bezubost, ali njihovo nošenje u početku može biti problematično.

Naime, mnogim pacijentima je početno nošenje zubne proteze teško i neugodno, a ponekad čak i bolno.

Ukoliko i Vi imate ovaj problem i zanima Vas hoće li ovaj osjećaj potrajati zauvijek, možete odahnuti! Taj osjećaj je prolazan i ubrzo ćete se naviknuti na nošenje proteze te ju gotovo nećete ni osjetiti u ustima!

No, kako bismo Vam ipak olakšali period navikavanja na nošenje zubne proteze, u narednim recima donijet ćemo Vam nekoliko savjeta i upozorenja kako biste se brzo i bezbolno naviknuli na svoju novu protezu.

Savjeti za brže navikavanje na zubnu protezu

Prije nego što započnemo s nabrajanjem savjeta za bolje privikavanje na novu zubnu protezu, želimo Vas upozoriti da ne odgađate posjet stomatologu ukoliko smatrate da Vaša nova proteza ne odgovara u potpunosti Vašim ustima.

Cijeli postupak privikavanja bi trebao trajati svega nekoliko tjedana, a ako imate neugodan osjećaj i nakon prvih nekoliko tjedana, velika je vjerojatnost da je potrebno Vašu zubnu protezu dodatno korigirati kako bi bolje odgovarala Vašim ustima.

Osjećaj da je proteza prevelika za usta

Proteza je strano tijelo u Vašim ustima te će Vam na samom početku nošenja proteza smetati i činit će se prevelikom za Vaša usta. Taj je osjećaj normalan i brzo će nestati.

Ako Vam zbog svoje veličine proteza daje nagon za povraćanjem, protezu nosite neko kraće vremensko razdoblje, a kad osjetite nagon za povraćanjem, protezu izvadite iz usta. Nakon nekog vremena opet protezu vratite u usta i ponavljajte taj postupak kako biste se bolje priviknuli i kako bi zaustavili svoj nagon za povraćanjem.

Ako ne možete zaustaviti nagon za povraćanjem dok nosite protezu, posjetite stomatologa i korigirajte protezu!

Ukoliko se ne možete riješiti ovog nagona ni nakon što ste neko vrijeme vježbali vaditi protezu i opet ju stavljati u usta kad se nagon smiri, konzultirajte se sa svojim stomatologom kako biste utvrdili je li potrebno korigirati protezu i malo ju smanjiti.

Osjećaj žuljanja u ustima

U početku ćete sigurno imati osjećaj kao da Vas proteza žulja, ali ukoliko taj osjećaj traje i sa sobom donosi bol i iritaciju, onda što prije kontaktirajte svog stomatologa.

Naime, iako je osjećaj žuljanja normalna, osjećaj boli i iritacije nije i može dovesti do većih problema i rana u usnoj šupljini. Korekcija proteze uklonit će sve probleme i učiniti nošenje proteze znatno udobnijim.

Nestabilnost proteze pri govoru

Mobilna proteza će uvijek imati određenu pokretljivost u ustima, ali to ne znači da se ona smije znatno pomjerati u ustima i smetati pacijentu prilikom žvakanja hrane ili govora.

Ako Vam smeta nestabilnost proteze pri govoru, čitajte novine na glas ili razgovarajte s drugima kako biste se naviknuli na nju!

Ukoliko se proteza u Vašim ustima previše pomiće i otežava Vam svakodnevne aktivnosti, vjerojatno su joj potrebne dodatne korekcije. No, ukoliko pokretljivost proteze nije prevelika već samo imate neobičan osjećaj dok pričate, problem je samo u činjenici da se niste dovoljno naviknuli na nju.

Probajte čitati novine na glas ili razgovarati s ljudima kako biste se naviknuli na osjećaj nošenja proteze i ova će poteškoća ubrzo nestati.

Teško žvačete s protezom

Ako ste tek počeli nositi protezu, imat ćete neobičan osjećaj dok žvačete hranu. Rješenje za ovaj problem je vježba, ali i postepeno uvođenje tvrde hrane u redovitu prehranu.

U samom početku nošenja proteze jedite mekanu ili tekuću hranu, a tvrdu hranu postepeno uvodite u prehranu kako biste se navikli na žvakanje hrane s novom zubnom protezom.

Kako biste se prije naviknuli na osjećaj proteze u ustima dok jedete, preporuka je jezikom prevrtati tvrdi bombon po ustima. Tako će se Vaš jezik naviknuti na novi prostor u ustima te ćete dobiti osjećaj za svoju novu protezu što će Vam olakšati prihvaćanje proteze i razvijanje osjećaja za žvakanje.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja o zubnim protezama i njihovoj izradi, kontaktirajte Dental Art! Rado ćemo odgovoriti na svako Vaše pitanje!

 

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!