Što ako nema dovoljno kosti za implantat?

Ženska osoba sa ocrtanom čeljusnom kosti

Objavljeno 14.08.2020

Dental Art

Zubni implantati su najbolje trajno rješenje za nadoknađivanje izgubljenih zubi u ustima. Naime, oni jamče čvrstoću i stablinost protetskim nadomjescima koji se na njih montiraju te na taj način omogućuju vraćanje potpune funkcionalnosti zubi pacijenta.

No, postoje neke situacije u kojima zubni implantat nije moguće ugraditi, a najčešći razlog tomu je nedostatak čeljusne kosti.

Zašto čeljusna kost propada?

Gubitak jednog ili više zubi može se dogoditi zbog traume izbijanja zuba, vađenja zuba ili može biti uzrokovano određenim bolestima usne šupljine. U trenutku kada izgubite zub, zubna čeljust počinje atrofirati i stanjivati se te propadati.

Naime, gubitkom zuba onaj dio čeljusne kosti koji je držao zub na mjestu počinje propadati jer više ne obavlja svoju ulogu, a čeljust se samim time počinje smanjivati. Ukoliko se implantat ne ugradi na vrijeme, kost će propasti i ugradnja implantata više neće biti moguća.

Kako se nadoknađuje propala čeljusna kost?

Ukoliko je pacijentova čeljusna kost tanka i propala, stomatolog će pregledom utvrditi je li bolje rješenje nadomještanje kosti ili ugradnja protetskog rada bez implantata.

Nadomještanje čeljusne kosti

Postoji više načina za nadomještanje (augmentaciju) čeljusne kosti, a stomatolog će pregledom odabrati onu metodu koja će najbolje odgovarati pojedinom pacijentu.

Najčešći način nadoknađivanja kosti je korištenje kosti pacijenta koja se presađuje s jednog mjesta na drugo. Ovisno o potrebi, kost se može presaditi u obliku jednog bloka ili u obliku sitnih komadića kosti. Takav postupak nije neugodan za pacijenta, a vrijeme oporavka je kratko.

Osim korištenja vlastite pacijentove kosti, u nadoknađivanju propale čeljusne kosti mogu se koristiti biomaterijali koji uspješno oponašaju prirodna svojstva čeljusne kosti.

Nakon uspješne augmentacije čeljusne kosti zubni se implantati mogu bez poteškoća ugraditi i nadomjestiti gubitak zuba.

Ugradnja protetskog rada bez implantata

Ukoliko se procjenom stanja usne šupljine odlučilo da se neće ugrađivati zubni implantati, nedostatak jednog ili više zubi moguće je nadomjestiti ugradnjom protetskog rada bez implantata.

U tom smislu govorimo o zubnoj krunici ili zubnom mostu koji će biti trajno pričvršćeni za postojeće zdrave zube koji su preoblikovani kako bi se protetski rad mogao cementirati na njih.

Ako ostali zubi nisu u mogućnosti držati protetski rad zbog prevelikog opterećenja ili lošeg rasporeda zubi, moguće je napraviti kombinirani rad. Pritom se misli na protetski rad koji se sastoji od fiksnog dijela (most) i mobilnog dijela (djelomična proteza) koje se pričvršćuju na zubno meso i nisu vidljive u ustima pacijenta.

Kombinirani rad je mobilni, odnosno, moguće ga je izvaditi iz usta, a na zdrave zube i zubno meso se pričvršćuje pomoću metalnih kvačica.

 

Ukoliko ste zainteresirani za ugradnju protetskog rada bez implantata ili imate dodatnih pitanja o nadoknađivanju propale čeljusne kosti, kontaktirajte Dental Art! Naše osoblje će rado odgovoriti na sva Vaša pitanja i u suradnji s Vašim stomatologom izraditi plan terapije koji će najbolje riješiti Vaš problem!

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!