Koliki je životni vijek zubnih implantata?

Dva zubna implantata s krunom na sjajnoj površini

Objavljeno 04.09.2020

Dental Art

Zubni implantati definitivno su najbolje rješenje za nadoknađivanje gubitka jednog ili više zubi, ali zbog visoke cijene mnogi se pacijenti ne mogu odlučiti između ugradnje implantata ili nekog drugog protetskog rada niže cijene.

Jedno od najčešćih pitanja koje dobivamo u vezi zubnih implantata je njihov životni vijek. Naime, pacijenti koji se odluče na ugradnju implantata žele da se cijena koju će platiti isplati kroz dugotrajnost implantata.

Kako bismo odgovorili na to vječno pitanje, u nastavku ćemo objasniti dva faktora koji utječu na životni vijek zubnih implantata, a to su kriruška tehnika i oralna higijena.

Kirurška tehnika

Ako je zahvat ugradnje zubnog implantata obavljen profesionalno, njegov će životni vijek biti duži.

Naime, profesionalni i iskusni stomatolog znat će kako najbolje ugraditi implantat, znat će dobro procijeniti koliko će trajati proces oseointegracije (srastanja implantata s čeljusnom kosti) i je li čeljusna kost u potpunosti prihvatila implantat.

Ukoliko je cijeli proces ugradnje odrađen besprijekorno, očekivani životni vijek zubnog implantata je između 5 i 25 godina, a na njega utječe i oralna higijena pacijenta.

Oralna higijena

Prostor oko implantata razlikuje se od prirodnog zuba te ima više prostora za skupljanje hrane i bakterija koje mogu utjecati na zdravlje usne šupljine.

Kako biste svojom oralnom higijenom utjecali na dugovječnost implantata, izuzetno je važno pravilno prati zube minimalno dva puta dnevno, a po potrebi i češće. Također, ne zaboravite koristiti zubni konac koji će ukloniti i one komadiće hrane koji se nalaze između zubi, a koji predstavljaju pogodno mjesto za skupljanje bakterija koje mogu loše utjecati na zdravlje implantata i prirodnih zubi u Vašim ustima.

Osim same higijene, za zdravlje zubi i zubnih implantata važna je i prehrana. Preporučamo da balansirate svoju prehranu te da što više jedete zdrave namirnice (voće, povrće, meso bogato proteinima) te da izbjegavate gazirana pića i slatkiše koliko god je to moguće.

I za kraj, ukoliko ste pušač, promislite o tome je li došlo vrijeme da se riješite te nezdrave navike. Pušenje ima loš utjecaj na Vaš kardiovaskularni sustav, dišne puteve i na zdravlje Vaše usne šupljine.

Ukoliko su implantati ispravno ugrađeni te ako ispravno vodite higijenu usne šupljine, implantati Vam mogu potrajati do čak 25 godina!

 

Dental Art dugi niz godina izrađuje krunice, mostove i implantate za zube. Ako ste zainteresirani za ugradnju jednog od ovih protetskih rješenja, kontaktirajte nas! U suradnji s Vašim stomatologom izradit ćemo nadomjestak i plan terapije koji će najbolje odgovarati Vašim potrebama!

 

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!