Kako se izrađuju krunice za zube?

Izrađena krunica od monolitnog cirkona

Objavljeno 10.07.2020

Dental Art

Zubne krunice su popularno rješenje za nadoknađivanje estetskih i funkcionalnih oštećenja zubi te se ugrađuju u slučajevima loma zuba ili velikih oštećenja na ranije liječenom zubu.

Ukoliko imate problem puknutog zuba ili Vam je karijes oslabio prirodni zub te je potrebno ugraditi zubnu krunicu, u daljnjem tekstu možete pročitati što točno očekivati od procesa ugradnje zubne krunice te kako se morate ponašati nakon ugradnje kako bi ste osigurali dugačak životni vijek zubne krunice.

Priprema zuba

Prije same izrade krunice obavlja se priprema zuba na koji se krunica ugrađuje.

U pripremu zuba ubrajamo brušenje zuba kako bi se smanjio njegov volumen jer volumen krunice mora odgovarati veličini prirodne krune zuba kako bi bila u skladu s ostatkom zubi u usnoj šupljini.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji izračun volumena krunice lako se izračunava 3D skeniranjem i ostalim računalnim programima.

Uzimanje otiska zuba

Nakon što se zub izbrusi do odgovarajuće veličine i oblika, uzima se njegov otisak.

Prema tom otisku izrađuje se zubna krunica, a u međuvremenu se izbrušeni zub zaštićuje privremenom krunicom ili zubnim mostom ukoliko je u pitanju nekoliko zubi.

Privremeni protetski nadomjestak se stavlja na zub odmah nakon brušenja i uzimanja otiska zuba kako ne bi došlo do dodatnih oštećenja zuba.

Taj se privremeni rad nosi sve dok ne dođe vrijeme za cementiranje trajne krunice ili trajnog zubnog mosta.

Korekcije nadomjestka i ugradnja

Nakon što se zubna krunica ili zubni most izrade, dolazi vrijeme za posljednje promjene u njezinu izgledu te se testira kako će taj protetski nadomjestak funkcionirati skupa s ostalim, zdravim zubima u ustima pacijenta.

Ukoliko je potrebno, krunica ili most se korigiraju, a zatim se trajno cementiraju u usta pacijenta.

Tjedan dana nakon ugradnje krunice posjetite stomatologa koji će utvrditi jesu li se pojavile nepravilnosti na krunici i ukloniti ih na vrijeme!

Pacijenti ne smiju jesti ništa najmanje sat vremena nakon ugradnje zubne krunice, a posebice je važno održavati dobru oralnu higijenu i četkati zube mekom četkicom za zube kako ne bi došlo do oštećenja nove krunice.

Također, otprilike tjedan dana nakon ugradnje krunice pacijenti trebaju posjetiti stomatologa koji će utvrditi jesu li se pojavile kakve nepravilnosti i na vrijeme će ih moći riješiti kako bi krunica bila potpuno funkcionalna.

Koliko traju zubne krunice?

Zubne krunice i zubni mostovi imaju životni vijek od 10 do 15 godina, no ta brojka može biti i veća jer se vijek trajanja krunica i mostova može razlikovati od pacijenta do pacijenta.

Postoje neki faktori koji utječu na njihovu trajnost, a to su:

  • Kvaliteta materijala izrade
  • Iskustvo doktora dentalne medicine
  • Pravilna ugradnja
  • Kvalitetan zagriz i odnos sa drugim zubima
  • Redovite stomatološke kontrole
  • Oralna higijena

Uz navedene faktore, važan faktor je i sama genetika pacijenta, no ukoliko se pridržavate svih pravila koja Vam je stomatolog dao i ako se pravilno brinete o zdravlju usne šupljine krunice će biti dugotrajne.

 

Ukoliko ste zainteresirani za ugradnju zubne krunice ili imate dodatnih pitanja, kontaktirajte nas! Dental Art već dugi niz godina izrađuje krunice za zube najbolje kvalitete, a u dogovoru s Vašim stomatologom izradit ćemo plan terapije koji najbolje odgovara Vašim potrebama!

Povezani članci

Zubne udlage – Najbolja zaštita od trošenja zubi

Zubne udlage – Najbolja zaštita od trošenja zubi

Udlage za zube su akrilatne ili gumene naprave koje se koriste za rješavanje problema hrkanja ili škripanja zuba (bruksizam), za problem trošenja zuba te za terapiju temporomandibularnih disfunkcija zgloba. Osim toga, mogu se koristiti i za sprječavanje povreda tvrdih...

Kada se koriste zubne krunice, a kada ljuskice?

Kada se koriste zubne krunice, a kada ljuskice?

Mnogim pacijentima nije potpuno jasna razlika između zubne krunice i ljuskica za zube. Ta razlika postane još nejasnija kada naiđu na pojam zubne navlake, pa često nisu sigurni koji protetski nadomjestak odabrati, odnosno, koji će nadomjestak riješiti njihov problem...

Kako se priviknuti na zubnu protezu?

Kako se priviknuti na zubnu protezu?

Zubne proteze su odlično rješenje za potpunu ili djelomičnu bezubost, ali njihovo nošenje u početku može biti problematično. Naime, mnogim pacijentima je početno nošenje zubne proteze teško i neugodno, a ponekad čak i bolno. Ukoliko i Vi imate ovaj problem i zanima...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!