Aparatići za zube – vrste i savjeti za odabir

Model zubi s fiksnim aparatićem za zube

Objavljeno 29.05.2020

Dental Art

Aparatići za zube su najpoznatije rješenje za ispravljanje neravnih zubi. No, mnogi odrasli misle da se njihovi zubi ne mogu ispraviti i da su aparatići rezervirani samo za djecu, ali to nije istina!

I odrasli mogu ispraviti svoje zube pomoću aparatića za zube, a ortodont će Vas savjetovati o tome koja je vrsta aparatića za zube najbolja za Vas.

Kako funkcioniraju aparatići za zube?

Glavni cilj aparatića za zube je ispraviti zube, odnosno, ispraviti krivi zagriz. To uspjevaju tako da stavljaju konstantan pritisak na Vaše zube, a zubi se pod tim pritiskom poravnavaju i oblik čeljusti se prilagođava pritisku koji stvara aparatić.

Aparatić za zube ispravlja krivi zagriz zubi tako da stvara konstantan pritisak na zube, a zubi se pod tim pritiskom poravnavaju!

Ovaj proces zvuči bolno, ali nije bolan. Naime, pacijenti najčešće osjete laganu bol ili neugodu u prvom ili drugom tjednu nošenja aparatića jer je to vrijeme prilagodbe, ali s vremenom se Vaši zubi prilagode i taj neugodni osjećaj nestaje.

On se može opet pojaviti ukoliko Vam ortodont dodatno zategne aparatić kako bi potpomogao poravnavanju zubi, ali ta bol svakako nije prevelika i neizdrživa bol!

Vrste aparatića za zube

Aparatići za zube dijele se na dvije vrste: fiksne aparatiće i mobilne aparatiće.

  • Fiksni aparatići za zube – ne skidaju se za vrijeme trajanja terapije i ugodniji su za nošenje te su popularni kod svih generacija pacijenata
  • Mobilni aparatići za zube – mogu se skinuti, ali preporuka je da se nose što je više moguće kako bi uspjeli donijeti rezultate i poravnati zube pacijenata

Mobilni aparatići za zube

Mobilni aparatići se lako skidaju što olakšava oralnu higijenu i čišćenje samog aparatića. Oni se skidaju tijekom jela, a nakon jela se zubi moraju oprati jer se aparatić stavlja uvijek na čiste zube.

Preporuka je nositi ih što više tijekom dana i tijekom čitave noći kako bi postigli što bolje rezultate.

Mobilni aparatić za zube na žutoj površini

Preporuka je nositi mobilni aparatić za zube što više tijekom dana i tijekom čitave noći!

 

Za djecu se preporuča klasični aparatić za zube koji je jeftiniji od fiksnih aparatića, a sastoji se od fiksne žice i gumenog dijela koji čini njegovo nošenje ugodnijim.

Za odrasle postoji prozirni mobilni aparatić. On je manje vidljiv od klasičnog, a uspješno poravnava zube kod odraslih pacijenata i ugodan je za korištenje.

Fiksni aparatić za zube

Fiksni aparatići za zube su najpopularnija metoda izravnavanja neravnih zubi. On se ne skida sa zubi do samog kraja terapije, a sastoji se od bravice koja se pričvršćuje za prednju stranu zuba te od žice koja se zateže kako bi se postigao veći pritisak na zube.

Osobe koje nose fiksni aparatić moraju redovito posjećivati svog stomatologa koji zateže žice po potrebi kako bi se postigli najbolji rezultati.

Osoba s fiksnim aparatićom za zube se smiješi

Fiksni aparatići najpopularnije su rješenje za izravnavanje neravnih zubi!

 

Vrste fiksnog aparatića se dijele prema vrsti bravica koje se na njima nalaze pa tako razlikujemo:

  • Klasične bravice – Bravice na kojima je žica pričvršćena gumicom ili žicom
  • Samoligirajuće bravice – Bravice koje imaju utor za žicu kroz koji se žica provuče te ju nije potrebno dodatno pričvrstiti

Osim ovih podjela, bravice se mogu razlikovati i po materijalu od kojeg su izrađene. Tako možemo govoriti o čeličnim bravicama, plastičnim bravicama te o bravicama koje se izrađuju od prozirne i bijele keramike.

Bravice od prozirne ili bijele keramike su najpopularnija vrsta bravica jer čine aparatić gotovo neprimjetnim.

Što nakon skidanja aparatića za zube?

Skidanje aparatića za zube nije kraj procesa. Naime, kako se zubi ne bi vratili u početni položaj, važno je koristiti takozvane retainere koji sprječavaju vraćanje zubi u početni, neravni položaj.

Retainer može, poput aparatića, biti fiksni i mobilni.

Nakon skidanja aparatića za zube potrebno je nositi retainer kako se zubi ne bi vratili u svoj početni položaj!

Fiksni retainer je zapravo žica koja se fiksira na stražnju stranu zubi i neprimjetna je, a nakon određenog vremena ortodont ju skida i proces izravnavanja zubi je gotov.

Mobilni retainer izgleda poput mobilnog aparatića za zube ili poput sportskog štitnika za zube. On se može skidati, ali kao što je to slučaj kod mobilnog aparatića za zube, preporuka je da se nosi što je više moguće.

Ortodont će Vas savjetovati o tome kad možete prestati nositi mobilni retainer za zube pa ga nemojte svojevoljno prestati koristiti kako se Vaši zubi ne bi vratili u početni položaj!

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili trebate savjet o najboljem aparatiću za zube za Vas, kontaktirajte Dental Art! Rado ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja i savjetovati Vas!

 

 

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!