Razlika između zubnih ljuskica i laminata

Ženska osoba sa zdravim bijelim zubima se smiješi i drži stomatološki pribor kraj usta

Objavljeno 28.08.2020

Dental Art

Svi smo čuli za ljuskice za zube, no jeste li ikad čuli za zubne laminate? Zubni laminati su zapravo ljuskice za zube koje se izrađuju u dentalnom laboratoriju koristeći suvremenu CAD/CAM tehnologiju.

Za razliku od klasičnih ljuskica za zube koje se montiraju na prethodno izbrušene zube, laminati za zube postavljaju se direktno na zube bez prethodnog brušenja (non-prep metoda).

Kada se ugrađuju laminati za zube?

Laminati za zube izuzetno su tanki te povećavaju volumen zuba za svega 0.1 milimetar. To ih čini odličnim rješenjem za one pacijente koji žele napraviti estetsku promjenu na svojim zubima bez brušenja.

Pacijenti koji se odluče na postavljanje laminata na zube mogu birati između širokog spektra nijansi boja koje će najbolje odgovarati prirodnom izgledu njihovih zubi, a mogu birati i veličinu i oblik ljuskice koja će ići na zube kojima žele promijeniti estetiku.

Laminati se najčešće koriste za popravak forme, lošeg položaja ili boje zubi, a za prekrivanje nekih većih nedostataka na zubima ipak je bolje rješenje korištenje klasičnih ljuskica za zube.

Cijena ljuskica za zube i zubnih laminata varira ovisno o materijalu od kojeg su napravljene te o stomatologu koji će obaviti ugradnju ljuskica ili laminata.

Trebam li ljuskice ili laminate za zube?

Kako znati trebate li ugraditi ljuskice za zube ili laminate? Kao što smo već rekli, laminati se koriste u onim slučajevima kada se želi popraviti loša forma, položaj ili boja zubi bez brušenja prirodnih zubi.

Ukoliko imate veća oštećenja, laminati ipak nisu pravi izbor za Vas i trebate ugraditi ljuskice za zube.

Vaš stomatolog će pregledom utvrditi stanje Vaših zubi te Vas prema tome savjetovati koje od ova dva rješenja je najbolje za Vas.

 

Dental Art dentalni laboratorij već dugi niz godina izrađuje zubne ljuskice, laminate i ostale protetske nadomjestke svih vrsta. Ukoliko ste zainteresirani za ugradnju laminata za zube, kontaktirajte nas i u suradnji s Vašim stomatologom izradit ćemo ljuskice ili zubne laminate koji će najbolje odgovarati Vašim potrebama!

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!