Koja je razlika između implantata, mosta i krunice?

Ženska osoba se smiješi tijekom pregleda zubi

Objavljeno 03.07.2020

Dental Art

Ukoliko ste izgubili ili oštetili jedan ili više prirodnih zubi, taj ćete nedostatak moći nadomjestiti ugradnjom zubnog implantata, mosta ili krunice za zube.

No, mnogi ljudi ne znaju koja je točno razlika između ova tri protetska rješenja i nisu sigurni koje je rješenje najbolje za njih. Kako bismo Vam pomogli bolje razumjeti ulogu svakog od ovih rješenja, u današnjem blogu objasnit ćemo razliku između zubnih implantata, mostova i krunica.

Zubni implantati

Implantati za zube su vijci koji se postavljalju u čeljusnu kost. Oni u potpunosti zamjenjuju korijen zuba i služe kao nositelji konstrukcije na koju se ugrađuje zubna krunica ili zubni most.

Zbog svoje čvrstoće i uspješnog imitiranja uloge korijena zuba, implantati daju stabilnost zubnim nadomjescima koji se na njih montiraju te vraćaju potpunu funkcionalnost zubi prilikom žvakanja i govora.

Ilustracija dijelova zubnog implantata

Zubni implantati zamijenjuju korijen zuba, a na njih se ugrađuje zubna krunica ili most!

 

Izrađuju se od titana ili cirkon-keramike, a njihov se oblik i veličina određuju prema dimenzijama i kvaliteti čeljusne kosti u koju će se implantat ugraditi.

Trajnost zubnih implantata ovisi o kvaliteti materijala izrade te o samom procesu ugradnje i oralnoj higijeni pacijenta. Ako je implantat pravilno ugrađen te ako se pacijent drži svih preporuka stomatologa o pravilnoj higijeni usne šupljine, implantati mogu trajati doživotno!

Zubna krunica

Zubna krunica ugrađuje se u slučajevima kada je zub oslabio te ga je potrebno dodatno zaštititi. One su protetski nadomjestak koji uspješno imitira veličinu, oblik i boju prirodnog zuba.

Može se postaviti na dva načina:

  • Ugradnjom na zubni implantat
  • Ugradnjom na izbrušeni prirodni zub

Način ugradnje ovisi o zdravlju korijena zuba na koji se želi ugraditi zubnu krunicu.

Prikaz zubne krunice i modela zubi

Zubna krunica uspješno imitira oblik, boju i veličinu prirodnog zuba!

 

Zubne krunice mogu biti izrađene od metal-keramike, cirkon-keramike ili potpune keramike, a pomoću suvremene CAD/CAM tehnologije moguće ih je izgraditi i od staklokeramike.

Metal-keramika je manje popularno rješenje od ostalih jer zbog povlačenja zubnog mesa može se pojaviti takozvani crni rub, odnosno, povlačenjem zubnog mesa postaje vidljiva metalna konstrukcija krunice.

Kao i što je to slučaj kod zubnih implantata, njihov životni vijek određuje materijal izrade, kvaliteta ugradnje i pravila oralna higijena, a ukoliko su svi uvjeti uspješno i kvalitetno ispunjeni, očekivani životni vijek zubne krunice je između 10 i 15 godina.

Zubni most

Zubni most je protetsko rješenje koje se koristi kako bi se popunila šupljina u ustima gdje nedostaje zub. Postavlja se preko oštećenih zubi, a pričvršćuje se na zdrave prirodne zube ili na zubne implantate.

Osoba stavlja zubni most na model zubi

Zubni most se učvršćuje na zdrave zube ili na zubne implantate!

 

On je dobro rješenje za nedostatak nekoliko zubi kod pacijenata koji ne žele nositi parcijalnu zubnu protezu, a izrađuje se od:

  • Bezmetalne keramike – izuzetno lagana i uspješno oponaša prirodnu boju i oblik zubi, ali se ne preporuča za mostove veće od tri zuba jer ne može pružiti čvrst zagriz
  • Metal-keramike – Tvrđa i čvršća konstrukcija metal-keramičkog mosta omogućuje jači zagriz i koristi se za veće mostove

Životni vijek zubnog mosta, kao i kod prethodna dva protetska nadomjestka, ovisi o nekoliko faktora. Najveći faktor, uz sam materijal izrade i kvalitetu ugradnje, je i pravilna oralna higijena, a očekivani životni vijek zubnog mosta je do 15 godina.

 

Dental Art dugi niz godina izrađuje krunice, mostove i implantate za zube. Ako ste zainteresirani za ugradnju jednog od ovih protetskih rješenja, kontaktirajte nas! U suradnji s Vašim stomatologom izradit ćemo nadomjestak i plan terapije koji će najbolje odgovarati Vašim potrebama!

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!