Što su Inlay, Onlay i Overlay ispuni?

Ilutracija - Inlay, Onlay i Overlay zubni ispuni

Objavljeno 19.06.2020

Dental Art

Inlay, Onlay i Overlay ispuni su protetski ispuni čija je svrha nadoknađivanje oštećenja zuba uzrokovanih karijesom ili traumom.

Za razliku od klasičnih plombi, prije izrade Inlay/Onlay/Overlay ispuna uzima se otisak zuba, a ispun se izrađuje izvan usne šupljine pacijenta nakon čega slijedi njegova ugradnja.

Takav način osigurava veću preciznost pri izradi te bolju kvalitetu samog ispuna koji savršeno odgovara zubu pacijenta, što smanjuje šanse njegova ispadanja ili pucanja.

Koja je razlika između Inlay/Onlay/Overlay ispuna?

Razlika između ova tri tipa protetskih ispuna je njihova veličina.

Naime, Inlay protetski ispun koristi se u nadoknađivanju oštećenja na sredini zuba te zauzima najmanju površinu od ova tri tipa.

Onlay je veće površine te nadoknađuje i unutrašnjost zuba i kvržice zuba.

Overlay je najveća vrsta ispuna te pokriva unutrašnjost, ali i vanjske dijelove zuba i obnavlja gotovo čitavu konstrukciju zuba te se ponekad nazivaju i djelomičnim krunama.

Ovi se zubni ispuni koriste u rekonstruiranju oštećenih stražnjih zubi te se ne koriste na prednjim zubima za čiju se rekonstrukciju koriste zubne ljuskice.

Prednosti Inlay/Onlay/Overlay ispuna

Korištenje inlay, onlay i overlay ispuna u rekonstrukciji oštećenih zubi ima niz prednosti.

Najprije spominjemo estetske prednosti jer ovakvi zubni ispuni uspješno rekonstruiraju i održavaju prirodnu estetiku zuba, a njihova čvrstoća vraća izvornu funkcionalnost zubima. Uz to, bojom savršeno odgovaraju izgledu prirodnoga zuba te su gotovo neprimjetni u ustima pacijenta.

Ilustracija overlay protetskog ispuna

Overlay ispun obnavlja gotovo čitavu konstrukciju zuba, pa se za to ponekad naziva i djelomičnom krunom!

 

Način izrade ovakvih ispuna omogućuje kvalitetnu izradu ispuna koji će savršeno odgovarati ustima pacijenta, a za to je zaslužno uzimanje otiska zubi te izrada izvan usta pacijenata što olakšava dodatne prepravke prije cementiranja u zub. Porculan i kompoziti koji se koriste u izradi inlay, onlay i overlay kompozita su trajni te s godinama neće izgubiti svoja estetska i funkcionalna svojstva.

Osim estetike i trajnosti, sama ugradnja ovih ispuna je minimalno invazivna te zahtijevaju puno manje brušenja od ugradnje ljuskica ili krunica i tako čuvaju zdrave dijelove zuba.

Kada se ugrađuju ovakvi ispuni?

Inlay/Onlay/Overlay ispuni se ugrađuju onim pacijentima koji imaju veća oštećenja zubne krune pa nije moguće izraditi kompozitni ispun, a ta oštećenja ipak nisu dovoljno velika da se nadoknađuju ugradnjom zubne krunice.

Pregledom usne šupljine pacijenta te uzimanjem otiska zubi započinje izrada Inlay/Onlay/Overlay ispuna, a tijekom izrade pacijent dobiva privremeni nadomjestak koji će zaštititi zub od dodatnih oštećenja dok se ispuni ne cementiraju trajno u njegovu usnu šupljinu.

Nakon cementiranja ispuna u usnu šupljinu dodatno se poliraju rubovi ispuna kako bi bili neprimjetni te kako bi dobro odgovarali i funkcionirali skupa s ostalim zubima.

Izrada ispuna putem CAD/CAM tehnologije

Dental Art u izradi protetskih nadomjestaka koristi najmoderniju CAD/CAM tehnologiju koja olakšava proces izrade te jamči najveću preciznost i kvalitetu u izradi.

Prije same izrade nadomjestka usna se šupljina pacijenta skenira te se 3D modeliranjem izrađuje protetski nadomjestak koji će savršeno odgovarati ustima pacijenta.

Taj se 3D model protetskog nadomjestka može dodatno korigirati po željama pacijenta ili prema preporukama stomatologa što rezultira krajnjim proizvodom koji uvijek savršeno odgovara estetici i čvrstoći prirodnih zubi svakog pacijenta.

 

Ukoliko ste zainteresirani za ugradnju Inlay/Onlay/Overlay ispuna ili imate dodatnih pitanja, kontaktirajte Dental Art! Naše će osoblje rado odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!