Zubne udlage – Najbolja zaštita od trošenja zubi

Doktorica u ruci drži gumenu udlagu i kutijicu za udlagu

Objavljeno 07.08.2020

Dental Art

Udlage za zube su akrilatne ili gumene naprave koje se koriste za rješavanje problema hrkanja ili škripanja zuba (bruksizam), za problem trošenja zuba te za terapiju temporomandibularnih disfunkcija zgloba.

Osim toga, mogu se koristiti i za sprječavanje povreda tvrdih i mekih tkiva kod sportova, posebice kod kontaktnih borilačkih sportova.

Vrste udlaga za zube

Iako izgledaju vrlo slično, postoji nekoliko vrsta udlaga za zube koje imaju drugačije funkcije.

U tom smislu razlikujemo udlage za ublažavanje hrkanja, udlage za bruksizam, udlage koje zadržavaju zube u položaju nakon skidanja aparatića (retainer), udlage za izbjeljivanje i sportske udlage.

Udlage za ublažavanje hrkanja

Udlaga za ublažavanja hrkanja poznata je pod nazivom Silensor, a sastavljena je od dvije folije koje su spojnicama spojene u bočnom dijelu.

One zadržavaju donju vilicu pacijenta u izbočenom položaju, a to pomaže nesmetanom prolasku zraka tijekom disanja osobe. Na taj način se sprječava vibriranje mekog tkiva ždrijela, odnosno, hrkanje tijekom spavanja.

Udlaga za bruksizam

Struganje, odnosno, škripanje zubima rezultat su poremećaja koji se zove bruksizam. Bruksizam je uzrokovan mnogim faktorima od kojih je primarni stres, a može uzrokovati štetu na zubima, bol u čeljusti i bolovi u predjelu uha i glave.

Udlaga za bruksizam sa crnom pozadinom

Udlage za bruksizam sprječavaju stiskanje i škripanje zubima tijekom noći!

 

Kako bi se to struganje spriječilo koriste se udlage koje su izrađene od dvije folije ukupne debljine od 2-3mm. One se nose tijekom noći, a funkcioniraju tako da podižu zagriz i sprječavaju stiskanje i škripanje zubima.

Retainer

Retainer je udlaga  koja se koristi kod pacijenata koji su prestali nositi aparatić za zube, a svrha im je održati poravnate zube u njihovu novom položaju, odnosno, spriječiti vraćanje zubi u stari položaj. Oni mogu biti fiksni i mobilni.

Stomatolog će Vas savjetovati o duljini terapije retainerom, a najčešće ga je potrebno nositi 24 sata dnevno prva dva mjeseca nakon skidanja aparatića, a nakon toga svega nekoliko sati dnevno dok Vaš stomatolog ne preporuči drugačiji način.

Udlage za izbjeljivanje zubi

Svakodnevno konzumiranje određene hrane, kave, čajeva, cigareta i obojanih pića ima veliki utjecaj na boju Vaših zubi. Mnogi se pacijenti odlučuju na udlage za izbjeljivanje zubi kako bi svojim zubima vratili izvorni sjaj i zdrav izgled.

Ova udlaga funkcionira tako da se u nju nanosi gel za izbjeljivanje zubi te se zatim postavlja na zube, a nosi se najčešće tijekom noći. Rezultati su vidljivi već nakon nekoliko dana, pa su zato ove udlage vrlo popularno rješenje za poboljšanje estetike zubi pacijenata.

Sportske zaštitne udlage

Kako im i ime govori, sportske udlage su zaštitnog karaktera i koriste se u kontaktnim sportovima, najčešće borilačkim. One sprječavaju povrede tkiva te lomove zuba i posjekotine na jeziku i usnama.

Ovisno o vrsti sporta koriste se različite vrste sportskih udlaga, a najčešće se razlikuju u materijalu i debljini.

 

Ukoliko želite izraditi udlagu za ublažavanje hrkanja i škripanja zubima ili neku drugu vrstu udlage, kontaktirajte Dental Art! Dentalni laboratorij Dental Art dugi niz godina izrađuje raznovrsne udlage za zube najbolje kvalitete. U dogovoru s Vašim stomatologom izradit ćemo plan terapije i udlagu koja će savršeno odgovarati Vašim ustima!

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!