Kako se čiste udlage za zube?

Udlaga za zube u plavoj kutijici na stolu

Objavljeno 21.08.2020

Dental Art

Udlage su gumene ili akrilatne naprave koje se koriste za rješavanje problema poput hrkanja ili škripanja zuba te za terapiju temporomandibularnih disfunkcija zgloba. One se nose svakodnevno, a najčešće noću kada slina najmanje cirkulira usnom šupljinom.

Udlage za zube se moraju redovito čistiti kako bi se uklonile sve bakterije koje se na njoj talože i kako bi njihov životni vijek bio što duži.

Kako očistiti udlagu za zube?

Zubne udlage imaju životni vijek od otprilike godinu i pol do dvije godine. Naravno, one mogu trajati i duže ukoliko se redovito brinete za njihovu čistoću.

Za čišćenje zubne udlage svakodnevno koristite četkicu i pastu za zube. Prvo prije stavljanja udlage dobro operite zube, a pritom ne zaboravite koristiti i zubni konac kako biste uklonili i svu prljavštinu koja se skuplja između zubi. Nakon toga dobro očetkajte i udlagu za zube prije nego što ju stavite u usta.

Osim četkanja udlage prije stavljanja u usta, izuzetno je važno svakodnevno ih čistiti i u tabletama za higijenu zubnih proteza. Jednostavno ubacite tabletu za čišćenje proteza u čašu mlake vode te ostavite udlagu da se natapa u otopini oko 15 minuta ili duže ako je tako preporučeno u uputama proizvođača.

Osim same udlage, ne zaboravite redovito čistiti i kutijicu za udlagu! Očistite ju jednom dnevno i to prije nego što položite udlagu u nju!

Ukoliko redovito čistite zubnu udlagu, ali ne i kutijicu u kojoj ju držite, bakterije će se vrlo brzo opet nataložiti na udlagi. Kako biste bili sigurni da je udlaga uvijek čista kad ju stavljate u usta, očistite i kutijicu jednom dnevno prije nego što položite udlagu u nju!

Redovito mijenjajte udlage

Ukoliko imate izražene parafunkcijske kretnje, može se dogoditi da pregrizete udlagu. U tom slučaju ju zamijenite u najkraćem roku.

Isto tako, nemojte nositi istu udlagu dulje nego što Vam je to preporučio stomatolog, pa se nakon otprilike 2 godine posavjetujte sa svojim stomatologom koji će Vam reći možete li nositi još neko vrijeme staru udlagu ili je vrijeme da se napravi nova.

 

Ukoliko želite izraditi udlagu koja će ublažiti škripanje zubi i hrkanje ili trebate neku drugu vrstu udlage, kontaktirajte Dental Art! Dentalni laboratorij Dental Art dugi niz godina izrađuje raznovrsne udlage za zube najbolje kvalitete. U dogovoru s Vašim stomatologom izradit ćemo plan terapije i udlagu koja će savršeno odgovarati Vašim ustima!

 

Povezani članci

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Kako se određuju boja i oblik krunica i ljuskica?

Ugradnja krunice za zube, zubnog mosta ili ljuskica, osim što vraća funkcionalnost zubi pacijentu, ima i estetske prednosti. Naime, njihova boja i njihov oblik glavni su faktor u vraćanju prirodnog izgleda osmijeha pacijentu, a loše kombinirani oblik i boja protetskog...

Što je nadogradnja ili abutment?

Što je nadogradnja ili abutment?

Zubni implantati izgrađeni su od dva elementa. Prvi element je baza koja se ugrađuje u čeljusnu kost i tako imitira korijen zuba, a drugi element je takozvana suprakonstrukcija, poznata i kao nadogradnja ili abutment. Abutment je, zapravo, vanjska nadogradnja koja...

Što učiniti ako proteza pukne?

Što učiniti ako proteza pukne?

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze. Ukoliko je...

Prijavite se na newsletter

Prijavite se kako ne bi propustili promocije i zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine!

Uspješno ste se pretplatili!